Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići sa maslacem»Krumiri - keksići sa maslacem

Krumiri - keksići sa maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Krumiri - keksići sa maslacem
Fotografije: marcheva14
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
42 min.
Porcije
50
"Praznici su razlog da jedemo svakakve ukusne kolače, ali ovi maslac kolači su razlog da toliko mnogo volimo praznike"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g, belo
  • brašno semola - 200 g
  • šećer u prahu - 130 g
  • maslac - 250 g, sa sobne temperature
  • žumanca - 4 komada
  • so - prstohvat
  • vanila - 1 komad, esencija
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 175 stepeni;

Dve ravne posude za pečenje pokrivene papirom za pečenje;

Širok zvezdasti otvoren nastavak.

U posudi se pomešaju brašno i so. Po sredini se pravi udubljenje i sipaju se žumanca, šećer i esencija vanile. Zamesi se rukama dok se ne dobije lepo glatko testo. Ako je previše mekano, uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru 30 minuta, ali kod ovog recepta hlađenje nije obavezno.

Testo za ovaj keks je teško i mnogo gusto. Nemoguće je da se stavi u špric i da se pomoću nastavka oblikuje keks, zato se samo nastavak puni testom i palcem se špricaju keksići dužine oko 7-8 cm, pazeći da budu zakrivljeni - kao polumesec. Keks se ređa u posudu za pečenje sa malim rastojanjem.

Peče se na 175 stepeni oko 10-12 minuta. Keks treba da ostane beo ili da bude boje voska.

Ohladi se u samoj posudi za pečenje, nakon toga se izvadi. Može da se pospe šećerom u prahu ili svaki kraj da se potopi u istopljenu čokoladu. Ostavlja se da se potpuno ohladi i da se čokolada stegne.

Krumiri nema prevod, zato jer je i tako poznat. To je vrsta italijanskog delikatnog keksa koji se topi. Poreklo im je iz grada Kazele Menferato (Kasule Menferrato), koji se nalazi u severozapadnoj Italiji, regija Piemonte, gde su bili proizvedeni prvi pit 1878. godine od strane poslastičara Domeniko Rosija.

Spremljeni su od pšeničnog brašna, šećera, jaja, venile, u obliku nagnutog trošnog cilindra. Ovaj oblik je bio izabran u čast ekstravagantnim brkovima Viktora Emanuela drugog, prvog cara koji je ujedinio Italiju.

Keks dobija ogromno odobrenje tokom godina, kao i bronzanu medalju na univerzalnoj izložbi u Torinu 1884. godine.

Danas su kolači među poznatim jedinstvenim tradicionalnim kolačima Piemonta i na početku su zvaničnog spiska regiona.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: