Način pripreme
Rerna - 175 stepeni;
Dve ravne posude za pečenje pokrivene papirom za pečenje;
Širok zvezdasti otvoren nastavak.
U posudi se pomešaju brašno i so. Po sredini se pravi udubljenje i sipaju se žumanca, šećer i esencija vanile. Zamesi se rukama dok se ne dobije lepo glatko testo. Ako je previše mekano, uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru 30 minuta, ali kod ovog recepta hlađenje nije obavezno.
Testo za ovaj keks je teško i mnogo gusto. Nemoguće je da se stavi u špric i da se pomoću nastavka oblikuje keks, zato se samo nastavak puni testom i palcem se špricaju keksići dužine oko 7-8 cm, pazeći da budu zakrivljeni - kao polumesec. Keks se ređa u posudu za pečenje sa malim rastojanjem.
Peče se na 175 stepeni oko 10-12 minuta. Keks treba da ostane beo ili da bude boje voska.
Ohladi se u samoj posudi za pečenje, nakon toga se izvadi. Može da se pospe šećerom u prahu ili svaki kraj da se potopi u istopljenu čokoladu. Ostavlja se da se potpuno ohladi i da se čokolada stegne.
Krumiri nema prevod, zato jer je i tako poznat. To je vrsta italijanskog delikatnog keksa koji se topi. Poreklo im je iz grada Kazele Menferato (Kasule Menferrato), koji se nalazi u severozapadnoj Italiji, regija Piemonte, gde su bili proizvedeni prvi pit 1878. godine od strane poslastičara Domeniko Rosija.
Spremljeni su od pšeničnog brašna, šećera, jaja, venile, u obliku nagnutog trošnog cilindra. Ovaj oblik je bio izabran u čast ekstravagantnim brkovima Viktora Emanuela drugog, prvog cara koji je ujedinio Italiju.
Keks dobija ogromno odobrenje tokom godina, kao i bronzanu medalju na univerzalnoj izložbi u Torinu 1884. godine.
Danas su kolači među poznatim jedinstvenim tradicionalnim kolačima Piemonta i na početku su zvaničnog spiska regiona.