Način pripreme
Topao, ukusan, aromatičan, odmah vas ugreje... Greju i uspomene kada ste u vrelo leto sakupljali strukove sa polja obasjanim suncem. Čaj od origana je prijatan i ima lagan miris suvog sena.
Dobro ide sa mentom, matičnjakom, žutim kantarionom, šipkom.
Poparimo ga u vodi, tako se priprema. 1-2 supene kašike isečene biljke poparimo sa 400 ml vrele vode.
Ostavljamo da stoji 30 minuta. Uzimamo dva puta dnevno po 60-120 ml, u zavisnosti od uzrasta.
Zasladite medom i ukrasite kriškom limuna.
Ova šumska biljka raste i u ravnici i na planini i po šumskim poljanama. Počinje na cveta krajem juna i do kasne jeseni.
Biljka se široko koristi u narodnoj medicini. Lekovit je nadzemni deo origana. Biljka sadrži askorbinsku kisleinu (vitamin C), tanine, eterična ulja, gorčinu.
Napitak od origana se koristi kod bolesti plućnih puteva, kao lek za čišćenje grudi i znojno sredstvo. Koristan je i kod gušenja i prehlada. Origano je još koristan za želudac, koristi se kod povećanja odvajanja želudačnog soka, kod slabosti i nadutosti stomaka.
Preporučuje se kod slabog apetita i raznih bolesti jetre. Deluje diuretski, pomaže izbacivanju kamena iz bubrega i bešike.
Biljka takođe smiruje nervni sistem, ima smirujuće dejstvo. Kod grčeva i epilepsije origano se može koristiti kao sredstvo protiv povraćanja i brzo sredstvo koje okrepljuje.
Origano se široko koristi kod raznih ženskih bolesti - kod bolesti praćenim krvarenjem, pomaže u periodu klimakterijuma da se sklone topli talasi i da se smiri glavobolja.
Čaj od origana se pije kod nesanice, slabosti, nakon padanja, za povišavanje tonusa organizma. Smatra se da biljka otklanja loše raspoloženje. Korisna je i kod hipertonije, dijabetesa, bronhijalne astme, tuberkuloze.
Kod svih ovih bolesti se koristi čaj od origana. Dve supene kašike biljke prelivamo sa 300 ml vrele vode u emajlirnaoj posudi i kuvamo 15 minuta na pari, nakon toga ostavljamo da stoji pola sata.
Sa oblogom se leče čirevi. Kod angine i laringitisa se žubori u grlu. Kod promuklog glasa se pije napitak sa origanom i mlekom.
Listovi origana su začin, koji se koristi za pripremu jela od krompira, mesa, pasulja, dodaje se u salate i slična jela. Koristi se kod konzervisanja povrća i pečuraka.