Način pripreme
1. Izrendajte koru limuna na fino rende, samo žuti deo. Iseckajte peršun i pomešajte sa limunovim sokom i izrendanom korom.
2. Zagrejte polovinu maslinovog ulja na slaboj vatri i u nju stavite usitnjenu ljutu papriku i beli luk, sitno iseckan. Kada pusti svoju aromu, sklonite sa vatre i prelijte listove kelja. Stavite smesu od peršuna i limuna, posolite i promešajte. Tako ostavite da prestoji barem 30 minuta kako bi omekšali listovi kelja.
3. U secka stavite očišćenu papriku, krastavac, luk, bosilajk. Sipajte ostalo maslinovo ulje i sirće i stavite biber, sir, prstohvat soli (pazite, jer je i sir slan) i senf. Ukljuite uređaj da sitno isecka i pomeša sve sastojke.
Sipajte u salatu i promešajte. Po želji dodatno začinite limunovim sokom ili sirćetom i maslinovim uljem.
4. Stavite zelenu salatu u poslužavnik ili posudu za salatu i sa strane mahinalno poređajte tanke trakice dimljenog lososa.
Poslužite salatu sa keljom i dimljenim lososom uz dobro ohlađeno belo vino.
Prijatno!