Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Zelena salata»Zelena salata sa keljom i lososom

Zelena salata sa keljom i lososom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Zelena salata sa keljom i lososom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
2
"Zdrava salata sa keljom i lososom, nestrpljivi smo da je probamo"

Potrebni sastojci

  • kelj - 60 - 70 iskidanih listova, bez tvrdih drških
  • peršun - 3 stručka
  • limun - 2 citrusa, kora
  • limunov sok - oko 2 supene kašike
  • ljute paprike - 1/2 sušene
  • beli luk - 1 čen
  • losos - 80 g, dimljeni
  • krastavci - 80 g /gramaža oguljenog krastavca/
  • paprike - 80 g /crvena, pečena, očišćena/
  • luk - 1/4 glavice, crveni
  • sremuš - 1 supena kašika, iseckan
  • ovčiji sir - 30 - 40 g
  • bosiljak - 10 listova, svež
  • maslinovo ulje - 30 - 40, eksktra devičansko
  • sirće - 1 supene kašike ili po ukusu
  • biber - 2 prstohvata, sveže mleven
  • senf - 1 kašičica
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izrendajte koru limuna na fino rende, samo žuti deo. Iseckajte peršun i pomešajte sa limunovim sokom i izrendanom korom.

2. Zagrejte polovinu maslinovog ulja na slaboj vatri i u nju stavite usitnjenu ljutu papriku i beli luk, sitno iseckan. Kada pusti svoju aromu, sklonite sa vatre i prelijte listove kelja. Stavite smesu od peršuna i limuna, posolite i promešajte. Tako ostavite da prestoji barem 30 minuta kako bi omekšali listovi kelja.

3. U secka stavite očišćenu papriku, krastavac, luk, bosilajk. Sipajte ostalo maslinovo ulje i sirće i stavite biber, sir, prstohvat soli (pazite, jer je i sir slan) i senf. Ukljuite uređaj da sitno isecka i pomeša sve sastojke.

Sipajte u salatu i promešajte. Po želji dodatno začinite limunovim sokom ili sirćetom i maslinovim uljem.

4. Stavite zelenu salatu u poslužavnik ili posudu za salatu i sa strane mahinalno poređajte tanke trakice dimljenog lososa.

Poslužite salatu sa keljom i dimljenim lososom uz dobro ohlađeno belo vino.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti