Način pripreme
U posudu prasatora se stavljaju kašike majoneza, senf, čenovi presovanog belog luka, 1/4 soka od limuna, so i sveže mleveni crni biber. Sastojci se mešaju u nekoliko pulsacija dok se ne dobije krem.
Veoma sporo počinje da sipa maslinovo ulje, tako što se sve vreme tokom sipanja smesa muti. Na kraju se dodaje izrendani parmezan i ponovo se uključuje na nekoliko pulsacija. Vadi se i proba se ukus, ukoliko je potrebno, dodaje se još malo soli, ali veoma pažljivo, zato što je parmezan slan i može još malo limunovog soka. Sos je spreman za korišćenje.
Salata, može da se koristi i smeđa salata, se kide na komadiće. Stavlja se u posudu.
Avokado se isecka na sitne kockice.
Paradajz se oguli, ukloni se vodenasti deo, mesasti deo se seče na komade. Paprika se iseče na male komadiće. Crveni luk se iseče na tanke kriškice.
Po izboru može da se doda izrendani Feta sir, ali ja sam to definitivno propustila, nije potrebno, to je moje viđenje.
Svi sastojci se dodaju u zelenu/smeđu salatu i pomešaju se. Odozgo se sipa sos Cezar, njegova količina je po želji i ubace se listići parmezana.
Originalni recept za sos Cezar, i skoro uvek, je obavezno sa inćunima, koje ja ne podnosim, ne volim zbog jake arome koju ima, iako se smatra da ona pomalo miriše i na čokoladu. Ova opcija dresinga Cezar je savršena, dobro začinjena, pikantna, izuzetno pogodna ne samo za Cezar salatu, već i za druge vrste salata.
Od majoneza koristim onaj koji sam navela, zato što je originalan i savršenog ukusa pravog majoneza, ali, naravno da mogu da se koriste i druge vrste, po izboru je.