Način pripreme
Fritata sa spanaćem je jednostavno i veoma ukusno jelo.
Ukoliko ne raspolažete svežim spanaćem, možete koristiti zamrznuti: oduzeće vam malo više vremena dok ga ne skuvate, ali krajnji rezultat će biti dobar.
Da biste fritati od spanaća dodali još ukusa, možete da dodate nekoliko aromatičnih biljki: na primer origano. Ili da dodate šaku pinjola, koje će omletu dodati poseban ukus.
Oni koji više vole, mogu da obogate fritatu od spanaća s malo topljenog sir, šunke ili slanine.
Očistite spanać i dinstajte ga nekoliko mimuta ili ga skuvajte sa malo vode. Kada se spanać skuva, iscedite i nožem krupno iseckajte.
Umutite jaja u velikoj posudi sa solju, biberom i izrendanim parmezanom ili izrendanim kačkavaljem, solju i biberom. Dodajte iseckani spanać u umućena jaja sa izrendanim kačkavaljem, solju i biberom.
Zagrejte malo ulja ili maslinovog ulja u tiganju sa nelepećim premazom i kuvajte na srednjoj vatri. Čim krajevi dobro porumene, okrenite fritatu, po mogućstvu tanjirom ili poklopcem: stavite tanjir odozgo na tiganj i okrenite ga brzim pokretom. Gurnite omlet u tiganj i nastavite da kuvate sa druge strane.
Vaša fritata sa spanaćem je spremna da se servira.
Kao alternativu možete da spremite pečenu fritatu. Lakša opcija je sa minimalnom količinom masnoće, čak i bez masnoće. Kada se spanać skuva i pomeša sa ostalim sastojcima, prebacite ga u tepsiju.
I pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 20-25 minuta.
Ovo je malo sporija varijanta i takođe veoma ukusna!
Kada ste gotovi, možete da je isečete na kvadratiće pre serviranja.