Dzepole (Zeppole)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Dzepole (Zeppole)
Fotografije: marcheva14
1 / 5
11/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
15
"Jedemo i pitamo se - da li u Raju svakog dana serviraju ove vazdušne italijanske eklere ili samo za praznike"

Potrebni sastojci

  • voda - 150 ml
  • maslac - 100 g
  • brašno - 150 g
  • so - 1 prstohvat
  • kora od limuna - rendana kora 1 limuna
  • jaja - 4 L
  • krem
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 220 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • žumanca - 5 komada
  • kukuruzni skrob - 100 g
  • maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190 stepeni:

Ravan pleh, obložen papirom za pečenje:

Špric i nastavak otvorena zvezda.

1. Počinjemo sa pripremom krema za vaše italijanske eklere. Dzepole (Zeppole di San Giuseppe) da bi bilo dovoljno vremena da se potpuno ohlade. Mleko ugrevamo dok ne provri.

U posudi umutimo žumanca, šećer i rendanu koru limuna uz pomoć žice. Dodajemo kukuruzni skrob i 100 ml hladnog mleka, mešamo ponovo žicom.

Počinjemo da dodajemo velikom dubokom kašikom toplo mleko uz neprestano mešanje smese da se žuamanca ne skuvaju. Nakon toga dodajemo celu količinu mleka, vraćamo ponovo u šerpu i stavljamo na umerenu vatru da se skuva gust krem oko 4-5 minuta uz neprestano mešanje. Skidamo sa vatre, dodajemo vanilu, promešamo, stavljamo dobro foliju i ostavljamo da se potpuno ohladi.

Nakon što se krem dovoljno ohladi, dodajemo maslac, isečen na kockice i muimo mikserom na niskoj brzini. Ponovo uvijamo dobro folijom da se ne stvori korica, uprkos tome što smo dodali maslac. Pre korišćenja mutimo mikserom da ponovo ostane mekan.

2. U šerpu sipamo vodu, dodajemo maslac i stavljamo na umerenu ringlu dok se maslac ne rastopi i dok voda ne provri. Sipamo brašno odjednom, isključujemo temperaturu ringle i drvenom kašikom energično mešamo dok ne dobijemo loptu od testa. Ponovo uključujemo ringlu na nisku temperaturu i mutimo ponovo energično dok se ne stvori tragp o dnu šerpe i potpuno skidamo vlagu sa testa.

Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi 3-4 minuta. Dodajemo jedno po jedno jaje, nakon svakog dobro mutimo dok se potpuno ne integriše. Smesa je glatka, nežna i mekana.

Stavljamo veliki špric sa nastavkom otvorena zvezda u duboku čašu, ja ga držim u rucu i spatulom sipam krem.

Na papir za pečenje u plehu sipamo krugve oko 5 cm, u sredini svakog kruga ima mala rupa.

Pleh stavljamo u ugrejanu rernu na 190 stepeni i pečemo 30 minuta. Za to vreme otvaramo vrata isključene rerne, podupremo drškom drvene kašike i ostavljamo tako 20-30 minuta. Tako će se odvojiti višak vlage iz testa.

Izvadimo, ostavimo da se potpuno ohladi.

Hladan krem stavljamo u šrpic u koji stavljamo mali nastavak otvorena zvezda i stavljamo krem preko svakog eklera samo odozgo, ne punimo kremom. Preko krema stavljamo po jednu trešnju Amarenu. Posipamo sa malo šećera u prahu.

Recept za Zeppole di San Giuseppe je izuzetno tačan i ako se prati, dobićete savršeni ekler, koji unutra ima šuplje prostranstvo, tako i treba da bude. Pokazaću na slikama u galeriji.

Stavljanje trešnje Amarena je uvek obavezno, možete je naći bez problema.

Krem za eklere je pripremljen u većoj količini nego što je potrebno, može se podeliti na dva dela, ali on je toliko lep, gladak, mekan da se može samostalno servirati kao desert.

Zeppole di san Giuseppe se mogu pripremiti na ringli, prženi u masnoći ili u rerni, ja sam odabrala da ih pečem u rerni.

Sv. Josip je veliki katolički praznik, posebno u Italiji i slavi se 19. marta, uvek se obeležava sa najrazličitijim slatkšima, predlažem jedan od njih - italijanski ekleri Zeppole di san Giuseppe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: