Način pripreme
1. Sipajte šećer u posudu sa debelim dnom i stavite na ringlu na umernu do jaku vatru. Proključajte nekoliko kapljica vode i prodrmajte, bez mešanja, dok se šećer ne karamelizuje.
2. Kod karamele stavite orašaste plodove koje ste izabrali i mogu da budu bilo koje vrste, i nastavite da klatite posudu, kako bi u potpunosti prekrili sloj karamele.
3. Na sloj stavite papir za pečenje ili silikonsku ploču, po želji, unapred nauljeni.
Prilikom raspoređivanja orašastih plodova trudite da ne ispada po nekoliko na gomili, već da su što je moguće više odvojeni. Brzo radite, zato što se karamel brzo stvrdnjava.
Sačekajte da se ohlade, pre nego što konzumirate karamelizovane orahe (u ovom slučaju).
4.Ukoliko nećete odmah jesti karamelizovane orašaste plodove, onda bi bilo dobro da ih blago premažete uljem ili maslinovim uljem, kako bi se sačuvali duže vreme i da ne omekšaju.
Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.