Način pripreme
1. Stavite maslac sa 2 kašike maslinovog ulja na tihu-umerenu vatru. Čim se rastopi, stavite ruzmarin i kore od pomorandže i pržite dok ne počne da dobija braon boju.
2. Stavite školjke, poklopite i sačekajte da se sve otvore, oko 2 minuta. Čim se to desi, odmah ih izvadite uz pomoć rešetkaste kašike.
3. Sos od maslaca sipajte u posudice i očistite tiganj. Stavite ga ponovo na umerenu vatru (umerenu/jaku) i sipajte preostalo maslinovo ulje sa jednom-dve supene kašike masalce iz posude. Zapecite škampe sa obe strane dok sive ne postanu narandžaste ili bele (u zavisnosti od vrste koju koristite). Izvadite i njih.
4. Nakon toga zapecite norveške jastoge oko 2-3 minuta, zavisi od veličine.
Na kraju završite lignjama, očistite ponovo tiganj i ugrejte ga najakoj vatri sa još malo maslinovog ulja i maslaca. Lignje možete iseci na prstenove ili ih ostavite cele. Pecite ih dok ne dobiju lepu boju i poređajte njih i sve ostale morske plodove na tanjir za serviranje.
5. Izvadite kore od pomorandže iz maslaca, dok su još topao u njega stavite iseckan peršun.
Prelijte tanjir sa morskim plodovima ovom smesom sa maslacem i malo posolite.
Servirajte sa lepim belim vinom.
Prijatno!