Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Česnica za Božić

Česnica za Božić

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Česnica za Božić
Fotografije: Lenka
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Najčepši deo božićne trpeze je lomljenje česnice"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • mleko - 0, 5 l
  • kisela pavlaka - 1 kom.
  • kvasac - 50 g
  • žuti šećer - 1 kašičica (može i običan)
  • so - 3 kašičice
  • jaje - 1 kom.
  • žumance - 1 kom, za premazivaje
  • Testo za ukrašavanje
  • brašno - 100 g
  • malo mlake vode
* merne jedinice

Način pripreme

U dublju posudu sipati brašno i so, promešati, pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrviti kvasac, sipati po njemu šećer i preliti mlakim mlekom.

Kad kvasac nadođe, dodati jaje i kiselu pavlaku i umesiti testo. Ostaviti testo u vangli na toplom da nadođe.

Za to vreme praviti ukrase tako što pomešamo brašno sa malo mlake vode da dobijemo tvrdo testo, pa pravimo oblike.

U nadošlo testo stavite novčić, dren i kukuruz, pa ga stavite u okruglu šerpu i ostavimo da opet malo nadođe.

Kad je nadošla, premažemo žumancem, poređamo ukrase i stavimo da se peče 40 min na 180 stepeni.

Nakon 10 min pečenja prekrijemo je papirom za pečenje da ne potamni puno. Pečeni kolač uviti u pamučni stolnjak ili veliku krpu i ostaviti da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: