Palačinke od banana sa ovsenim pahuljicama bez jaja

Palačinke od banana sa ovsenim pahuljicama bez jaja

Palačinke od banana sa ovsenim pahuljicama bez jaja
Fotografije: Jordanka Kovacheva
2 / 4
10/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema12 min.
Kuvanje18 min.
Ukupno30 min.
Porcije6
"Palačinke od banane sa ovsenim pahuljicama - nemaju jaja, a odlične su, posebno ako ih servirate sa topingom ili omiljenim slatkom"

Potrebni sastojci

  • banane - 2 komada, zrele, sa potamnelom korom
  • ovsene pahuljice - 100 g ili ovseno brašno
  • ovsene mekinje - 20 g
  • sveže mleko - 220 ml, može i biljno, zavisi od ishrane
  • kiselo mleko - 2 supene kašike, životinjsko ili sojono
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 prstohvat
  • sok od limuna - 2 supene kašike, ili limeta
  • ulje - za premazivanje tiganja
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ovsene pahuljice sameljite u blenderu zajedno sa mekinjamaa. Možete koristiti gotovo ovseno brašno, ali uvek je dobro da prirpemite domaće samleveno, da budete sigurni da nema primesa.

2. Banane oljuštite, pospite sokom od citrusa i izgnječite viljuškom. Najbolje su banane sa potamnelom korom, jer su idealno meke, ali možete koristiti žute i samleti ih. One imaju prednost jer sadrže skrob i palačinke će biti gušće i lakše za rad.

3. U pire od banane sipajte dve vrste mleka i prstohvat soli i šećera. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, dodajte ovseno brašno i ponovo mešajte. Treba da dobijete smesu ređu nego smesa za kolač.

Ostavite 5-10 minuta da ovaj upije tečnost i da delovi nabubre, sa čime će se testo zgusnuti.

Ako postane mnogo gusto, razredite sa još malo mleka.

4. Palačinke od banana pecite u ugrejanom tiganju na umerneoj vatri, namazan sa malo ulja. Ni u kom slučaju ringla ne treba da bude jaka, zato što se brzo zapeku, a unutra ostanu meke i teške za okretanje. Stavite u manjim porcijama i rasporedite i okrećite uz pomoć silikonske spatule. Bolje da budu manje veličine.

Pošto nema jaja, kao ni glutena, u smesi nema sastavak koji sjedinjuje, osim same banane, zato su ove palačinke specifičnije za pripremu, nemaju neki poseban izgled, ali su veoma ukusne, zdrave i dijetalne.

Jedite ih tople za doručak sa medom, topingom od karamela ili čokolade, kao i sa svežim voćem.

Prijatno sa ovim palačinkama od banane sa ovsenim pahuljicama bez jaja!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: