Način pripreme
Skuvajte šećerni sirup od vode i šećera - kuvajte dok se šećer potpuno ne rastvori i sirup malo redukuje. Možete koristiti i beli i smeđi šećer. Za Late Makijato trebaće vam mali deo sirupa, a ostatak možete čuvati u tegli u frižideru 1 mesec.
Pomoću dodatka za paru na aparatu za kafu zagrejte mleko u odgovarajućoj posudi, držeći nastavak uronjen ispod površine nastale pene. Zagrevajte mleko dok se stranice posude ne zagreju lepo i dok se na vrhu ne stvori glatka, tvrda pena.
Napravite espreso. Prebacite mleko u visoku staklenu čašu, držeći penu kašikom. Kada u posudi ostane samo pena, kašikom je pažljivo rasporedite u čašu sa mlekom. Na vrh lagano nalijte espreso i završite sa malo šećernog sirupa po ukusu.
Piće možete posuti kakaom u prahu, cimetom ili rendanom čokoladom.