bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Američke Palačinke»Veganske palačinke od heljdinog brašna

Veganske palačinke od heljdinog brašna

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k28716k685
Veganske palačinke od heljdinog brašna
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
22/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Jedno je sigurno - ni trag neće ostati posle ovih palačinki"

Potrebni sastojci

  • heljda - 200 g (ii 70/30 heljda i spelta)
  • voda - 560 ml (ili dok se ne dobije neophodna gustina)
  • brusnice - 35 - 40 g
  • urme - 3 komada, očišćene od kostiju
  • so - 1 prstohvat
  • kokosovo ulje - 25 g
  • kruška - 70 g, oguljen i očišćen plod
  • masinovo ulje - 1 supena kašika + za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Heljda se samelje u brašno u belnderu ili odgovarajućem kuhinjskom robotu. Naravno, može da se koristi i gotovo brašno,

Po želji može da se stavi i speltino brašno tako što se čuva ukupna gramaža.

U brašno se stavlja sušeno voće, svež plod kruške i kokosovo ulje.

Ponovo se melje u maksimalnim obrtajima dok se ne dobije homogena glatka smesa.

Sipa se voda, dodaje se prstohvat soli i dobro se muti. Tako se smesa ostavlja da odstoji sat vremena.

Kada prođe tih sast vremena, testo za palačinke će se zgusnuti. Ako procenite. čak možete sipati još vode.

I ovde dolazi najspecifičniji momenat - pečenje.

Zbog nedostatka jaja i bilo kog sastojka za spajanje, pravljenje ovih oalačinki na standardfan način može da nam izgleda nemoguć. Lično ja sam probala i bilo je neuspešno, zbog toga vam predlažem sledeću metodu sa kojom nećete imati problema.

Uzima se list papira za pečenje i odseče se ili se otkine kvadratić otprilike malo veći od veličine u kojoj želite da pravite palačinke.

Lepo se naulji maslinovim uljem i stavlja se u tiganj zagrejan na umerenu vatru. Kada se dobro zagreje, sipa se mala kutlača smese i raspoređuje se pomoću silikonske špatule.

Kada palačinka počne da se odvaja od krajeva, okreće se direktno na toganj zajedno sa papirom ili ako se cela odlepi - i bez njega.

Zapeče se i sa druge strane da se dobije zlatkasta boja.

Tiganj treba da bude sa nelepećim premazom ili blago podmazan, iako prilikom okretanja sirova strana bi trebalo da se stvrdnula i da već ne postoji rizik da se zalepi.

Nastavite takvu proceduru dok ne nestane smese za palačinke od heljde.

Servirajte tople i korisne veganske palačinke od heljde sa vašim omiljenim nadevima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: