Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa kiselim mlekom i svežim borovnicama

Kolač sa kiselim mlekom i svežim borovnicama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k958
Kolač sa kiselim mlekom i svežim borovnicama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
22/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
57 min.
Porcije
12
"Savršen doručak ili popodnevna užina sa kafom. Ne čudite se, nego ga odmah spremite!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • jaja - 3 komada, M - L
  • kiselo mleko - 120 g
  • borovnice - 4 supene sušene kašike (vrh)
  • šećer - 160 g
  • vanila - 2 kesice, 4 g
  • so - 1 prstohvat
  • kora limuna - od 1 limuna (samo žuti deo)
  • ulje - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U blenderu se samelju šećer i fino oljuštene kore limuna. Treba da se dobije apsolutno gladak, blago vlažan i jako aromatičan šećer u prahu sa limunom.

U njega se razbiju tri jaja i dobro se muti mikserom. Postepeno se dodaju ulje, kiselo mleko, prstohvat soli i prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Meša se dok se ne dobije homogena i glatka smesa koja se sipa u nauljen i nabrašnjen kalup za kolač.

Posipaju se borovnice i pritiskaju se ili se lagano mute špatulom, tako da potonu u testo.

Važno je da koristite sitne šumske borovnice koje su nekoliko puta slađe i aromatičnije od sve češće sretanih na tržištu krupnih veštačkih sorti borovica koje su barem po mom mišljenju u potpunosti bezukusne.

Kolač sa borovnicama pecite na 180 stepeni otprilike 40 minuta ili dok se čačkalica ne bude suva.

Kada izvadite iz rerne, sačekajte 10 minuta, okrenite na rešetku i ostavite voćni kolač da se ohladi.

Poslužite sa lepim kiselim mlekom!

Prijatno!

Kolač sa kiselim mlekom i svežim borovnicama - radost za male i velike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:
3