Način pripreme
U blenderu se samelju šećer i fino oljuštene kore limuna. Treba da se dobije apsolutno gladak, blago vlažan i jako aromatičan šećer u prahu sa limunom.
U njega se razbiju tri jaja i dobro se muti mikserom. Postepeno se dodaju ulje, kiselo mleko, prstohvat soli i prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Meša se dok se ne dobije homogena i glatka smesa koja se sipa u nauljen i nabrašnjen kalup za kolač.
Posipaju se borovnice i pritiskaju se ili se lagano mute špatulom, tako da potonu u testo.
Važno je da koristite sitne šumske borovnice koje su nekoliko puta slađe i aromatičnije od sve češće sretanih na tržištu krupnih veštačkih sorti borovica koje su barem po mom mišljenju u potpunosti bezukusne.
Kolač sa borovnicama pecite na 180 stepeni otprilike 40 minuta ili dok se čačkalica ne bude suva.
Kada izvadite iz rerne, sačekajte 10 minuta, okrenite na rešetku i ostavite voćni kolač da se ohladi.
Poslužite sa lepim kiselim mlekom!
Prijatno!
Kolač sa kiselim mlekom i svežim borovnicama - radost za male i velike.