Način pripreme
U šerpu se stavlja gaza. Jaja se operu i ređaju u nju.
Sipa se hladna voda, toliko da ih pokrije. Sipaju se kesice sa kristalima.
Vezuju se dva po dva suprotna kraja. Stavljaju se na ringlu. Kuvaju se 15 minuta nakon ključanja.
Ostavljaju se u vodi da se ohlade.
Pripremaju se boje. Svaka od boja se stavlja u posebnu posudu. U svaku posudu se sipa po jedna supena kašika sirćeta.
Zalivaju se vrelom vodom kako bi se boje rastvorile. U svaku posudu se stavlja po jedna kašika da se ne bi boje pomešale. Dobro bi bilo da se koriste rukavice, inače ćete se mnogo uflekati.
Uzimima se jaje. Uvija se vatom. Nasumično se stavlja po kašičica od svake boje. Ostavlja se u tanjiriću. Isto se ponavlja sa još 3 jajeta.
Prvo pripremljeno jaje se vadi iz vate. Ista vata se može koristiti još nekoliko puta. Uvija se novo jaje.
Može blago da se pritisne iznad sudopere kako bi se ocedio i ponovo da se stavi boja. Na ovaj način se smenjuju jaja u četiri vate.
Dok se okreću sva jaja boja se hvata na već pripremljena jaja. Kada vata postane tamna, menja se.
Isto se ponavlja dok sva uskršnja jaja sa kristalima ne postanu šarena.
Šarena jaja sa kristalima su gotova.