Način pripreme
Na dno šerpe stavljamo platnenu kuhinjsku krpu. Stavljamo jaja u šerpu i prelivamo vodom i sa 1 supenom kašikom soli. Stavljamo na vatru da se kuvaju. Čim voda provri, kuvamo jaja 10-11 minuta.
Vadimo jaja, stavljamo ih u drugu posudu i prelivamo hladnom vodom. Kad se ohlade, vadimo ih i poređamo u posudu. Stavljamo boje za jaja u 6 različitih posuda ili dubokih šolja. Stavljamo posle po 2 supene kašike sirćeta i promešamo. Dodajemo toplu vodu i promešamo.
Uzimamo jedno jaje i potapamo celo u žutu boju. Celo ga bojimo u žuto dok boja ne postane lepa - oko 5-6 minuta. Vadimo ga i ostavljamo da se ohladi na krpi ili čistom kartonu za jaja.
Tako radimo i sa drugim jajima koje želimo da šaramo na ovaj način.
Kad se osuši, do pola ga potapamo u narandžastu boju, držimo ga, ne stavljamo ga celog u posudu. Pošto ima osnovnu žutu boju, u sledećim bojama ne držimo mnogo, nego oko 2 minuta.
Kad se osuši, potapamo polovinu narandžaste boje, ponovo držimo jaje na površini u crvenoj boji. Ponovo ostavljamo da se ohladi.
Okrećemo drugi kraj i u pola preostale žute boje stavljamo u zeleno. Kad se osuši zelena, potapamo do pola u ljubičasto.
Suši se i ona. Sporo je, ali je lepo sa prugama.
Kad se osuši, mažemo vatom, namazanom uljem za sjaj. Cilj je da budu različitih boja sa prugama.