Način pripreme
Unepred se suvo grožđe ostavlja da se natopi u malo ruma na 12 sati.
Pšenica se očisti i prethodno se namoči u hladnoj vodi na otprilike 3-4 sata. Ispere se i stavlja se u duboku šerpu. Zaliva se vodom 2-3 prsta iznad njega.
Ostavlja se na ringli na umerenoj temperaturi da se kuva dok zrnca ne popucaju i ne rascvetaju se. Gotovo je kada se zrnca rascvetaju i kada je na dodir meko.
Ispere se hladnom vodom i ocedi se kroz mrežu, a zatim se sipa na pamučnu krpu.
Periodično se meša. Ostavlja se otprilike 12 sati da voda u potpunosti upije i da je na dodir skoro pa suvo.
Stavlja se u duboku odgovarajuću posudu, dodaju se istucani orasi, prezle, izrendana kora limuna i suvo grožđe. Izmeša se.
Oblikuje se rukama u kupolu, gusto se pokriva šećerom u prahu kroz cediljku. Odozgo se dekoriše crkvenim krstom sa cimetom.
Kuvano suvo žito je gotovo.