Kuvano suvo žito

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2323k245
Kuvano suvo žito
Fotografije: marcheva14
1 / 6
10/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Ukusno žito, s kojim ćemo odati počast bližnjima i onima koje volimo"

Potrebni sastojci

  • žito - 500 g, crkvena
  • orasi - 150 g, istucani
  • cimet - 1 1/2 kašičica
  • kora limuna - od 2 limuna
  • suvo grožđe - 100 g
  • prezle - otprilike 2 - 3 pune supene kašike
  • rum - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Unepred se suvo grožđe ostavlja da se natopi u malo ruma na 12 sati.

Pšenica se očisti i prethodno se namoči u hladnoj vodi na otprilike 3-4 sata. Ispere se i stavlja se u duboku šerpu. Zaliva se vodom 2-3 prsta iznad njega.

Ostavlja se na ringli na umerenoj temperaturi da se kuva dok zrnca ne popucaju i ne rascvetaju se. Gotovo je kada se zrnca rascvetaju i kada je na dodir meko.

Ispere se hladnom vodom i ocedi se kroz mrežu, a zatim se sipa na pamučnu krpu.

Periodično se meša. Ostavlja se otprilike 12 sati da voda u potpunosti upije i da je na dodir skoro pa suvo.

Stavlja se u duboku odgovarajuću posudu, dodaju se istucani orasi, prezle, izrendana kora limuna i suvo grožđe. Izmeša se.

Oblikuje se rukama u kupolu, gusto se pokriva šećerom u prahu kroz cediljku. Odozgo se dekoriše crkvenim krstom sa cimetom.

Kuvano suvo žito je gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: