Način pripreme
Čaj se koristi za lečenje čira na želucu, gastritisa, kolitisa, atonije debelog creva, kod zatvora, za poboljšanje varenja i apetita, gripa, kod polne impotencije, kod bolova u želucu i crevima, kod peska u žučnoj kesi.
Biljka ima gorak ukus, ali ima brzo laksativno delovanje.
U 500 ml ključale vode stavite dve pune kašike biljke – cvetove i stabljike.
Pustite da ključa dva do tri minuta, sklonite sa vatre i poklopite 30 minuta.
Procediti i piti po 100 ml 3-4 puta dnevno pre jela.
Ima i bogatu spoljnu primenu: ispiranje kod belog pranja kod žena, hemoroida, obloga i ispiranja kos pubertetskih bubuljica, za ekceme, za rane, upale kod konjuktivitisa.
Čaj se priprema za spoljnu upotrebu od 4 kašičice biljke i 200 g ključale vode.
Čaj od pepeljuše za probleme sa gastrointestinalnim traktom je veoma koristan.