Način pripreme
Pravougaoni kalup za kolač dimenzija 31x15x10 cm (otprilike) podmažite 1 kašičicom maslaca.
U blender stavite pirinčano brašno, bademovo brašno, mleko, vino, so, crni biber, sodu i jaja. Blendajte u visokim obrtajima dok se ne dobije glatka smesa.
Dobija se ređa od običnog testa za kolač.
Dodajte masline (cele, ali očišćene od koštice) i izmešajte.
Zatim stavite i šunku i kačkavalj u malim komadićima. Ponovo izmešajte.
Sipajte smesu u podmazani kalup. Ako koristite silikonski, posle će vam biti lakše da odvojite kolač.
Slani kolač pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sat vremena i 15 minuta. Vreme je duže, ali tako i treba. Ako mnogo porumeni odozgo, možete smanjiti na 170 stepeni.
Kada izvadite iz rerne, ostavite slani kolač da se ohladi i onda ga pažljivo izvadite iz kalupa. Ponekad se lepi, ali ja prolazim nožem po rubovima i dnu.
Ukoliko nemam pirinčano brašno, sameljem pirinač u blenderu ili mlinčiću za kafu dok se ne pretvori prah.
Probajte ovaj slani kolač od pirinčanog brašna sa šunkom i kačkavaljem, ukusan je! Savršen bezglutenski doručak sa zanimljivom teksturom i ukusom.
Ako vam se ovaj recept dopada, probajte i druge naše recepte sa pirinčanim brašnom.