Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slani kolač»Slani kolač od pirinčanog brašna sa šunkom i kačkavaljem

Slani kolač od pirinčanog brašna sa šunkom i kačkavaljem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Slani kolač od pirinčanog brašna sa šunkom i kačkavaljem6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Slani kolač od pirinčanog brašna sa šunkom i kačkavaljem - savršen za doručak, ručak i poslepodnevnu užinu. Savršen za putovanja, posao ili piknik."

Potrebni sastojci

  • pirinčano brašno - 300 g
  • bademovo brašno - 2 supene kašike, s vrha
  • jaja - 4 komada, M
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • belo vino - 150 ml
  • sveže mleko - 150 ml
  • šunka - 200 g
  • kačakvalj - 200 g
  • masline - 60 - 70 g (zelene, očišćene od koštice)
  • maslinovo ulje - 50 ml, ekstra devčansko
  • crni biber - 2 prstohvata, sveže mleven
  • maslac - 1 kašičica ili malo više
  • so - 1 kašičica, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Pravougaoni kalup za kolač dimenzija 31x15x10 cm (otprilike) podmažite 1 kašičicom maslaca.

U blender stavite pirinčano brašno, bademovo brašno, mleko, vino, so, crni biber, sodu i jaja. Blendajte u visokim obrtajima dok se ne dobije glatka smesa.

Dobija se ređa od običnog testa za kolač.

Dodajte masline (cele, ali očišćene od koštice) i izmešajte.

Zatim stavite i šunku i kačkavalj u malim komadićima. Ponovo izmešajte.

Sipajte smesu u podmazani kalup. Ako koristite silikonski, posle će vam biti lakše da odvojite kolač.

Slani kolač pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sat vremena i 15 minuta. Vreme je duže, ali tako i treba. Ako mnogo porumeni odozgo, možete smanjiti na 170 stepeni.

Kada izvadite iz rerne, ostavite slani kolač da se ohladi i onda ga pažljivo izvadite iz kalupa. Ponekad se lepi, ali ja prolazim nožem po rubovima i dnu.

Ukoliko nemam pirinčano brašno, sameljem pirinač u blenderu ili mlinčiću za kafu dok se ne pretvori prah.

Probajte ovaj slani kolač od pirinčanog brašna sa šunkom i kačkavaljem, ukusan je! Savršen bezglutenski doručak sa zanimljivom teksturom i ukusom.

Ako vam se ovaj recept dopada, probajte i druge naše recepte sa pirinčanim brašnom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: