Način pripreme
Rerna - 140-150 stepeni; Kalup za tortu sa padajućim dnom, prečnika oko 24 cm.
Priprema za ovu vrstu kolača počinje dva dana ranije. Brendi i rum, seme iz mahune vanile, muskatni oraščić, kardamom i cimet staviti u šerpu, na umerenu vatru.
Naseći suvo voće na komade, usitniti i orašasto voće. Sve ovo dodati u šerpu i ostaviti da vri oko 10 minuta. Ohladiti smesu i ostaviti u frižideru 2 dana.
TESTO:
U posudi miksera umutiti maslac, na visokoj brzini, 1 minut. Dodati šećer, pa mutiti još 1-2 minuta. Dodati jedno po jedno jaje, a nakon toga i brašno, iz dva dela. Mutiti dok smesa ne postane homogena. Na kraju dodati i voćni nadev iz frižidera, pa mutiti mikserom na maloj brzini.
Kalup za tortu sa padajućim dnom premazati maslacem i prekriti papirom za pečenje. Sipati testo i poravnati ga. Peći na 140 stepeni, oko 15-25 minuta, dok ivice testa ne počnu da se odvajaju od kalupa. Ostaviti da se ou potpunosti ohladi.
KREM:
U šerpu sipati pavlaku, šećer i vanilu, pa kuvati na umerenoj vatri. Uz neprestano mešanje dodati i žumanca. Zagrejati ih do 80 stepeni, kada smesa treba da se zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Dodati komadiće maslaca, pa mešati špatulom dok smesa ne postane homogena. Ostaviti smesu u frižideru, da se dobro stegne.
Ukloniti papir ispod ispečenog kolača, pa kolač staviti u odgovarajuću činiju za serviranje. Krem premazati samo odozgo, pa poravnati. Ukrasiti svežim voćem. Može se i kroz sredinu kolača vezati crvena traka.
Napomena: Meni se krem zagrejao, jer nisam radila brzo, pa se je razlio malo po zidovima kolača, i nisam uspela da zavežem traku. Jedino što nedostaje je kardamom, jer ne podnosim njegovu aromu.