Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Engleski Božićni kolač

Engleski Božićni kolač

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Engleski Božićni kolač
Fotografije: marcheva14
1 / 4
13/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
18
"Zato što svaki praznik zaslužuje da bude završen parčetom ukusnog kolača sa voćem"

Potrebni sastojci

  • nadev
  • vanila - 1 kom. mahuna
  • brendi - 200 ml
  • rum - 200 ml
  • cimet - 1 kašičica
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • kardamom - prstohvat
  • urme - 50 g
  • smokve - 50 g sušenih
  • kajsije - 50 g sušenih
  • kora pomorandže - 80 g, može i ušećerene kore limuna
  • suvo grožđe - 200 g tamnog
  • suvo grožđe - 200 g žutog
  • lešnici - 80 g oljuštenih i usitnjenih
  • orasi - 80 g oraha Pekan (po želji, može i drugi)
  • bademi - 80 g oljuštenih i usitnjenih
  • testo za kolač
  • maslac - 250 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 250 g Muskovado
  • brašno - 250 g
  • jaja - 5 kom.
  • krem za preliv
  • žumance - 6 kom.
  • pavlaka - 130 ml sa visokim procentom masti
  • vanilin šećer - 1 kom.
  • maslac - 160 g mekog
  • garnirung odozgo
  • grožđe
  • maline
  • borovnice - ili drugo voće, uvaljano u kristal šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 140-150 stepeni; Kalup za tortu sa padajućim dnom, prečnika oko 24 cm.

Priprema za ovu vrstu kolača počinje dva dana ranije. Brendi i rum, seme iz mahune vanile, muskatni oraščić, kardamom i cimet staviti u šerpu, na umerenu vatru.

Naseći suvo voće na komade, usitniti i orašasto voće. Sve ovo dodati u šerpu i ostaviti da vri oko 10 minuta. Ohladiti smesu i ostaviti u frižideru 2 dana.

TESTO:

U posudi miksera umutiti maslac, na visokoj brzini, 1 minut. Dodati šećer, pa mutiti još 1-2 minuta. Dodati jedno po jedno jaje, a nakon toga i brašno, iz dva dela. Mutiti dok smesa ne postane homogena. Na kraju dodati i voćni nadev iz frižidera, pa mutiti mikserom na maloj brzini.

Kalup za tortu sa padajućim dnom premazati maslacem i prekriti papirom za pečenje. Sipati testo i poravnati ga. Peći na 140 stepeni, oko 15-25 minuta, dok ivice testa ne počnu da se odvajaju od kalupa. Ostaviti da se ou potpunosti ohladi.

KREM:

U šerpu sipati pavlaku, šećer i vanilu, pa kuvati na umerenoj vatri. Uz neprestano mešanje dodati i žumanca. Zagrejati ih do 80 stepeni, kada smesa treba da se zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Dodati komadiće maslaca, pa mešati špatulom dok smesa ne postane homogena. Ostaviti smesu u frižideru, da se dobro stegne.

Ukloniti papir ispod ispečenog kolača, pa kolač staviti u odgovarajuću činiju za serviranje. Krem premazati samo odozgo, pa poravnati. Ukrasiti svežim voćem. Može se i kroz sredinu kolača vezati crvena traka.

Napomena: Meni se krem zagrejao, jer nisam radila brzo, pa se je razlio malo po zidovima kolača, i nisam uspela da zavežem traku. Jedino što nedostaje je kardamom, jer ne podnosim njegovu aromu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: