Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Engleski božićni keks

Engleski božićni keks

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Engleski božićni keks
Fotografije: marcheva14
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
25
"Nije važno da li govorite engleski ili ne - keks govori vaš jezik"

Potrebni sastojci

  • brašno - 260 g
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 225 g, sobna temperatura (viskoko kvalitetan)
  • šećer u prahu - 60 g
  • čokolada - 150 g, polu slatka, za potapanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 175 stepeni

Ravna posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.

Radi se mikserom

U posudi miksera se muti maslac dok ne postane krem ili oko 2 miinuta na visokoj brzini. Dodaje se šećer i muti se u glatku smesz oko 4 minuta ponovo na visokoj brzini.

Odjednom se dodaje brašno i meša se na maloj brzini, dok se ne upije. Ako je testo previše meko, to zavisi od mekoće maslaca, uvija se u foliju i ostavlja se 15 minuta u frižideru, ali nije obavezno, jer se ovo testo ne lepi po rukama.

Deli se na dva dela. Svaki se stavlja između dva papira za pečenje i razvija se na debljinu oko 5-6 mm. Tako razvijeno testo zajedno sa papirom se ostavlja na hladnom, dok se potpuno ne zamrzne i postane veoma tvrdo.

Na taj način se dobija malo vremena, jer je već razvijeno, spremno je za rad i ostaje samo da se iseku krugovi/oblici. Budući da se sprema za Božić mogu da se koriste različiti božićni oblici, jelke, zvezde, jelenčići i drugo, ali tradicionalno se sprema keks okruglog oblika.

Kalup za sečenje je oko 6-7 cm i obavezno je sa jedne strane talasast. Moguće da ne potreban krupniji talastasti kalup, jer se oblik keksa izgubi pri pečenju.

Poređaju se u posudu za pečenje na rastojanju jedan od drugog. Peku se na 175 stepeni - oko 13-15 minuta.

Ovaj keks ima izraženu zlatastu boju od drugog keksa sa maslacem, malo je više prepečen, da bi bio prijatno hrskav.

90 g poluslatke čokolade istopi se na pari na umerenoj ringli. Nakon što se istopi sklanja se sa ringle i dodaje se preostala količina čokolade, veoma sitno isečena. Meša se dok se ne istopi.

Svaki keks se sa jedne strane potopi u čokoladu. Poređa se na papir za pečenje, dok se čokolada ne stvrdne.

Kek se čuva u kutiji/staklenoj tegli za keks i ima rok trajanja oko 2, 3 nedelje. Može i da se zamzrne.

Ovaj keks je fin i u njemu nema nikakvih aroma, kao što je ekstrakt vanilie ili drugo. Osnovna aroma je maslac, zato se radi samo sa visoko kvalitetnm maslacem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: