Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Kolač bez jaja sa crvenim grejpfrutom

Kolač bez jaja sa crvenim grejpfrutom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Kolač bez jaja sa crvenim grejpfrutom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Definitivno jedan od najinteresantnijih recepata do koga smo skroo došli Bravo!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 170 g
  • šećer - 100 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • sok od grejpfruta - 100 ml, sveže ceđen iz crvenog grejpfruta
  • kora od grejpfruta - 1 kašika, narendana
  • sveže mleko - 120 ml
  • ulje - 40 ml (ili maslinovo ulje)
  • esencija ruma - 3 kaši
  • crvena boja - 1 kašičica (dr Oetker)
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • Za glazuru
  • sok od grejpfruta - 20 ml
  • šećer u prahu - 4 kašike
  • crvena boja - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pomešajte sveže ceđeni sok od grejpfruta sa svežim mlekom, uljem i dve vrste šećera. Mešajte dok se šećer dobro ne rastvori. Dodajte esenciju ruma i koru grejpfruta.

2. Prosejte brašno s praškom za pecivo i sipajte ga u tečnu smesu, muteći dobro dok se ne dobije glatka homogena smesa. Tu je vreme da dodamo i crvenu boju, mešajući blagim pokretima, da bi se smesa potpuno obojila.

3. Podmažite i nabrašnjavite posudu za pečenje prečnika 20 cm i rasporedite crvenkastu smesu ravnomerno u nju. Pecite na 175 stepeni sa venitlatorom oko 30 minuta, dok je nakon dvadeset i petog minuta dobro da proveravate čačkalicom za svaki slučaj.

4. Gotov kolač ohladite na rešetki i pozabavite se glazurom. Za nju pomešajte sve nabrojane sastojke i ako se formiraju loptice od šećera u prahu razbijte ih žicom dok ne vidite da je konzistencija glatka.

5. Prelijte kolač po sredini i razvucite ravnomerno ka krajevima. Nakon što odstoji 20-30 minuta spreman je za konzumiranje.

Predivan ukus sa citrusnim notama za letnje dane. Ekonomičan i efektan!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: