Način pripreme
U bledner stavite opranu jabuku, kojoj ste prethodno uklonili semenke, i krušku (nije potrebno da je ljuštite), iseckanu na kockice. Oljuštenu pomorandžu (dobro je oljuštite, tako da nema bele kore na njoj), podeljenu na kriške, parče pečene bundeve, suvo grožđe, kikiriki puter, laneno seme, ovsene pahuljice, ulje i vanilin šećer. Poklopite blender i sve izblendujte.
Kada dobijete smesu bez komadića voća, zaustavite bledner, sklonite poklopac, pa dodajte brašno od spelte, sodu i sirće. Mešajte kašikom.
Rasporedite smesu u silikonske ili papirne korpice za mafine, tako da vam malo ostane od smese. Dodajte kakao, promešajte kašikom i rasporedite preko bele smese. Poravnajte.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi dok čačkalica, kada je stavite u kolač, ne bude suva.
Poslužite dijetetske voćne keksiće za doručak ili desert, garnirane po želji.
Varijante:
- sa sitnim sirom i medom;
- sa kikiriki puterom i jabukom ili kruškom;
- sa tahinijem od susama sa medom;
- sa pekmezom od rogača ili grožđa.