Keksići sa nugatom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Keksići sa nugatom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
40 min.
"Keksića sa nugatom će biti za sve, zato što ne želimo da vas vidimo namrštene - osmeh"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • jaja - 1 komad
  • nugat - 200 g, ili mek španski turon od badema
  • maslac - 100 g, mekan
  • šećer - 50 g
  • za ukras
  • belanca - 1 komad
  • šećer u prahu - 290 g
  • poslastičarska boja - boja po izboru
  • šećerne perle - ili figurice
* merne jedinice

Način pripreme

Nugat alvu sameljemo, ona je meka, ali takođe se iseckati i orašasti plodovi u njoj. Odgovarajuća za ovaj recept je špansa alva sa bademom - Turon, ali samo meka (Turron blando). Sa nkom sam pripremila svoje keksiće.

U pastu od alve stavljamo mekani maslac i šećer i promešamo. Dodajemo jaje i brašno i zamesimo kompaktno testo. Oblikujemo glatku loptu, uvjamo streč folijom i stavljamo u frižider na 1 sat.

Stegnato testo razvučemo između dva sloja papira za pečenje, zato što je lepljivo i mrvi se.

Isečemo keksiće kalupom u obliku zvezde ili drugim i poređamo u pleh, obložen drugim slojem papira.

Ako je teško premeštanje slatkiša, uhvatimo ih spatulom i tako se sigurno neće raspasti zbog svoje delikatne strukture.

Pečemo na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 10-12 minuta. Ako su tanke 8 minuta je dovoljno.

Gotove ne diramo dok se ne ohlade, zato što kad su topli, mnogo su krehki i raspašće se.

Ako pratite ove finese, imaćete čudesne keksiće, koji se tope u ustima.

Da biste ukrasili božićne keksiće, pomešajte sastojke za ukras. Umutite lepo da nema grudvica.

Kad se keksići sa nugatom ohlade potpuno, crtajte uz pomoć šprica sa tankim nastavkom ili kako je vama lakše.

Zalepite perlice ili šećerne figure preko ajsinga i ostavite da se stegnu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: