Način pripreme
Nugat alvu sameljemo, ona je meka, ali takođe se iseckati i orašasti plodovi u njoj. Odgovarajuća za ovaj recept je špansa alva sa bademom - Turon, ali samo meka (Turron blando). Sa nkom sam pripremila svoje keksiće.
U pastu od alve stavljamo mekani maslac i šećer i promešamo. Dodajemo jaje i brašno i zamesimo kompaktno testo. Oblikujemo glatku loptu, uvjamo streč folijom i stavljamo u frižider na 1 sat.
Stegnato testo razvučemo između dva sloja papira za pečenje, zato što je lepljivo i mrvi se.
Isečemo keksiće kalupom u obliku zvezde ili drugim i poređamo u pleh, obložen drugim slojem papira.
Ako je teško premeštanje slatkiša, uhvatimo ih spatulom i tako se sigurno neće raspasti zbog svoje delikatne strukture.
Pečemo na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 10-12 minuta. Ako su tanke 8 minuta je dovoljno.
Gotove ne diramo dok se ne ohlade, zato što kad su topli, mnogo su krehki i raspašće se.
Ako pratite ove finese, imaćete čudesne keksiće, koji se tope u ustima.
Da biste ukrasili božićne keksiće, pomešajte sastojke za ukras. Umutite lepo da nema grudvica.
Kad se keksići sa nugatom ohlade potpuno, crtajte uz pomoć šprica sa tankim nastavkom ili kako je vama lakše.
Zalepite perlice ili šećerne figure preko ajsinga i ostavite da se stegnu.
Neka vam je slatko!