Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Mekan kolač sa dunjama i orasima

Mekan kolač sa dunjama i orasima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Mekan kolač sa dunjama i orasima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
7
"Jednostavno ćete pripremiti ovaj veličanstveni kolač sa dunjama i orasima, ali to što ćete čekati da se ohladi u rerni - to će već biti teško"

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g
  • belanca - 3 komada (od velikih jaja)
  • šećer - 140 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • orasi - 60 g
  • dunje - 80 g (komadići iz slatkog)
  • kiselo mleko - 150 g, gusto
  • ulje - 50 - 60 ml
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Umutite belanca sa prstohvatom soli na čvrst sneg. Postepeno sipajte šećer uz neprestano mešanje, dok smesa ne postane još tvrđa.

2. Posebno umutite kielo mleko sa uljem i u delovima dodajte u belanca, mešajte pažljivo silikonskom ili drvenom kašikom.

3. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i u delovima dodajte u mekanu smesu, trudite se da prilikom mešanja belanaca oni ostanu maksimalno vazdušasti. Zbog toga samo pravite kružne pokrete u jednom pravcu.

4. Na kraju stavite orahe, iseckane, i dunje, isečene na komade.

* Za dunje postoje dve varijante - da koristite komadiće slatkog ili da ih skuvate sa malo šećera i malo vode dok ne pocrvene. Nije lepo da koristite sveže za ovaj kolač. Ja sam stavila slatko od dunja isečenih na kockice.

5. Smesu sipajte u namazan i brašnom polsut kalup za kuglof i pecite oko 30 minuta ili proverite čačkalicom za zube, u ugrejanoj rerni na 175 stepeni.

Prvih 20 minuta ne otvarajte rernu.

6. Sačekajte da se kolač ohladi pre nego što ga odvojite od kalupa. Po želji pospite šećerom u prahu i ukrasite sa još oraha.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: