Način pripreme
Da bi napravili milibrod-kozunak tokom celog procesa prostorija u kojoj se pravi treba da bude topla.
Za kvasac: mleko malo zagrejati pa u njega rastvoriti kvasac i šećer, dodati brašno i mešati dok se ne dobije glatka smesa, na kraju posuti malo brašnom i ostaviti da naraste 10-15 minuta na toplom. Za to vreme prosejati brašno i so i napraviti rupu. Zagrejati mleko i u njega rastvoriti šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Rastopiti kravlji maslac i dobro sjediniti sa uljem. Ulupati jaja sa pola masnoće.
Kada su svi delovi gotovi, započeti sa mešenjem testa na sledeći način: u rupu od brašna dodati umućena jaja sa polovinom masnoće, pa kvasac, početi sa mešenjem i postepeno dodavati smesu od mleka i šećera.
Mesiti dok se svo brašno ne upije, nakon toga dodati ostalu masnoću tako što ćete ruke utopiti u masnoću i mesiti dok testo ne upije masnoću i ponavljati ovo dok ne iskoristite svu masnoću i dok ne testu ne počnu da se pojavljuju balončići (meni je trebalo 20 minuta).
Testo prebaciti u posudu namazanu maslacem i ostaviti da naraste ne manje od jednog sata, na toplom. Za to vreme spremiti kore pomorandže. Oljuštiti ljuštilicom za krompir samo narandžasti deo kore i posle naseckati na sitnije parčiće. Staviti ih u šerpu i sipati jednu čašu vode, ostaviti da provri, i nakon toga da vri 2 - 3 minuta. Skinuti sa ringle i oprati hladnom vodom. Vratiti kore u šerpu, dodati šećer i 8 supenih kašika vode.
Ostaviti da se kuva oko 5 minuta na niskoj temperaturi, da ne bi zagorelo. Nakon toga procediti ostalu tečnost i ostavite kore da se u potpunosti ohlade. Ponovo mesiti naraslo testo, dodati kore pomorandže i podeliti na tri jednaka dela.
Od njih oblikovati dugačke fitilje, koji se pletu u pletenicu. U pleh prečnika 30 cm postaviti papir za pečenje. Nauljiti sredinu i postaviti vatrostalnu čašu, prebaciti upleteno testo i oblikovati venac. Ostaviti da naraste za još jedan sat, ne manje, na toplom. Narasli kozunak premazati umućenim jajem i posuti šećerom.
Peći u prethodno zagrejanoj peći na 180 stepeni dok ne bude gotov. Ne otvarati rernu prvih 20 minuta pečenja. Kada se kozunak ispeče, isključiti rernu i ostaviti kozunak unutra za još 15 - 20 min.
Napomena: Kozunak nije mnogo sladak, ali moj savet je da ne dodajete više šećera, jer postoji verovatnoća da ne naraste.