Kolika treba da bude šolja, kada napišete 2 šolje brašna, i šta podrazumevate pod šoljicom (za kafu)?
Za većinu od nas kuvanje je strast, ali čak i najiskusniji kulinari retko kuvaju od oka, već preferiraju da koriste tačne mere.
Nažalost, u dosta recepata umesto grama, koriste se merne jedinice kao što su šolje, pakovanja, supene kašike i kantice kiselog mleka, što otežava kuvanje ne samo početnicima, već i majstorima zanata.
Da bi vam bilo lakše, daćemo vam tačnu gramažu najčešće upotrebljivanih namirnica u kuhinji.
- Šolja (za čaj) - 200 ml;
- Šoljica (za kafu) - 100 ml;
- Kašika (supena)- 15 ml;
- Kašičica (kafena) - 7 ml;
Namirnice |
Šolja – 200 ml |
Šoljica – 100 ml |
Supena kašika – 15 ml |
Kašičica – 7 ml |
Aleva paprika |
- |
- |
- |
6 g |
Biber |
- |
- |
- |
2 g |
Brašno /kukuruzno/ |
130 g |
65 g |
10 g |
5 g |
Cimet u prahu |
220 g |
110 g |
15 g |
8 g |
Čubar |
- |
- |
- |
1 g |
Griz |
150 g |
75 g |
12 g |
6 g |
Kakao |
220 g |
110 g |
15 g |
8 g |
Kisela pavlaka |
210 g |
105 g |
21 g |
12 g |
Kiselo mleko |
240 g |
120 g |
20 g |
10 g |
Kravlji maslac /rastopljen/ |
220 g |
110 g |
17 g |
8 g |
Liker |
- |
- |
20 g |
10 g |
Margarin /rastopljen/ |
240 g |
120 g |
18 g |
9 g |
Marmelada |
240 g |
120 g |
20 g |
10 g |
Mast /rastopljena/ |
220 g |
110 g |
17 g |
8 g |
Med |
300 g |
150 g |
25 g |
13 g |
Mleko u prahu |
100 g |
50 g |
6 g |
3 g |
Orasi /mleveni/ |
80 g |
40 g |
6 g |
3 g |
Orasi /seckani/ |
120 g |
60 g |
11 g |
6 g |
Pasulj |
150 g |
75 g |
12 g |
5 g |
Pasulj zreo |
190 g |
95 g |
- |
- |
Pirinač |
200 g |
100 g |
15 g |
8 g |
Prašno /pšenično/ |
140 g |
70 g |
10 g |
5 g |
Šećer |
200 g |
100 g |
15 g |
8 g |
Šećer u prahu |
190 g |
95 g |
14 g |
7 g |
Sirće |
200 g |
100 g |
15 g |
8 g |
So |
220 g |
110 g |
14 g |
6 g |
Sočivo |
200 g |
100 g |
15 g |
8 g |
Suvo grožđe |
- |
60 g |
12 g |
- |
Sveže mleko |
200 g |
100 g |
12 g |
7 g |
Tečna pavlaka |
200 g |
100 g |
12 g |
6 g |
Ulje /biljno/ |
180 g |
90 g |
14 g |
7 g |
Voda |
200 ml |
100 ml |
15 ml |
7 ml |
Želatin |
- |
- |
15 g |
8 g |
Naravno, u receptima ima i drugih nestandardnih jedinica mere, kao što su pakovanja, kantice kiselog mleka, prstohvat, šaka, čak i kutija od šibice. Tu ponovo možete računati na nas.
- 1 prstohvat začina je oko 1 gram – šećera, brašna, bibera ili aleve paprike.
- 1 šaka soli - 80 g;
- 1 šaka pirinča – oko 50 g;
- 1 šaka pšenice – oko 55 g;
- 1 kocka šećera – oko 6 g;
- 1 jaje – oko 50-60 g veličine M;
- 1 paprika – oko 50 g;
- 1 paradajz – oko 70-100 g;
- 1 krompir – od 40 – 100 g;
- 1 šargarepa – oko 30-40 g;
- 1 manja glavica luka – 30 – 40 g;
- 1 velika glavica luka – 100 g;
Gramaža u prodavnicama:
- 1 kantica kiselog mleka je 500 g, ali ima i manjih od 400/450 g.
- 1 kesica želatina ili limuntusa je 10 g.
- 1 manje pakovanje maslaca je 125 g, a veće – 250.
- 1 kockica svežeg kvasca je 42 g, a suvi kvasac prodaje se u kesicama od 7 g i 11 g.