Način pripreme
Dobro operemo meso i sečemo na komade po dužini na dva dela. Dobro je da meso koje koristimo ne bude puno debelo (oko 4-5 cm) da može dobro da se osuši u domaćim uslovimma.
Očistimo ga od kožice i žilica ako ih ima. U odgovarajuću posudu na dno sipamo krupniju so, oko 1 cm. Iznad poređamo meso i ponovo pokrivamo morskom soli. Posudu stavljamo u frižider na 48 sati. Kad se usoli, operemo meso i držimo ga u vodi (u frižideru) oko 12 sati, menjamo 2-3 puta.
Varijante za začinjavanje su različite, a količina začina je u zavisnosti od ukusa.
Dobro ih pomešamo i sipamo na papir za pečenje. Izvadimo osoljeno meso iz vode i osušimo ubrusom. Uvaljamo komade u začine, pritiskamo da se zalepe sa svih strana. Tri parčeta sam začinila sa navedenim aromatičnim biljkama, a u četvrti sam dodala malo ljute paprike da bi bilo pikantno.
Probodemo meso debelim koncem ili kanapom i uvijamo u gazu. Ona dozvoljava da vazduh cirkuliše i da se meso dobro suši, tako se i začini neće mrviti sa njega.
Vreme sušenja je razlčito, zato što zavisi od temperature naplju, od vlažnosti vzduha i debljine mesa. Gotova suva pršuta je čvrsta i lagana. Pazite da je ne presušite, često proveravajte.
Ako je napolju vreme toplo, možete sušiti u frižideru, vreme nije duže od (oko 20 dana), ali ponovo ćete uživati u domaćem mezetu. Na dno posude stavite grančice višnje ili vinove loze. Slano i oceđeno meso stavite na njih i okrećite u toku dana.
Savet: Takođe možete koristiti i kontra file ili meso od buta. Začine koji vam ostanu čuvajte u kesi, spremne za sledeću pripremu.