Način pripreme
Operemo i očistimo meso od žilica. Isečemo po dužinii na odgovarajuće komade. U duboku posudu sipamo morsku so (oko 1 prst) i poređamo svinjski file odozgo.
Sipamo ponovo so i tako ređamo dok se svi komadi dobro ne pokriju, završavamo debelim slojem soli. Ostavljamo na hladnom 48 sata da se ocedi voda od mesa.
Kad bude gotovo vadimo, operemo i potopimo meso u hladnu vodu na 24 sata, lepo je da se promeni bar dva puta.
Natopljeno meso osušimo pažljivo krpom. U drugoj posudi pomešamo začine (ako želite možete zameniti drugim po vašem izboru).
Svako parče pažljivo uvaljajte u njih i pritisnite da se lepo zalepe. Poređajte na rešetku i stavite u frižider.
Okrećite komade svakog dana dok se potpuno ne osuše. U zavisnosti od debljine, nakon oko 15-20 dana je gotovo za konzumiranje. Odlična pršuta.