Male pogačice sa ratlukom

06/09/2018
"Idealno pecivo je malo - da ga pojedete u jednom zalogaju "
Priprema30 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno45 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano116
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad 1 belance
  • šećer - 5 supenih kašika
  • maslac - 4 supene kaške
  • soda - 1/2 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • brašno - 2.5 šolje
  • ratluk - 1 kutija
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • šećer - kristal, za posipanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Odvajamo jedno žumance u posudu. Drugo belance i jedno jaje nam je potrebno za smesu. Isečemo ratluk na po 2-3 parčeta. Stavljamo ih na tanjir, on će nam biti potreban za nadev.

Prosevamo brašno u duboku posudu. U drugoj posudi umutimo jaje i belance sa šećerom. U kiselo mleko stavljamo sodu za hleb. Dodajemo i njega unutra. Dodajemo maslac, koji treba da bude mekan.

U brašno stavljamo prašak za pecivo i mešamo da se dobro pomeša. Postepeno dodajemo brašno i zamesimo testo. Testo delimo na lopice. Kidamo od testa i unutra stavljamo komade ratluka. Oblikujemo lepe loptice, iste veličine.

Ređamo pogačice u pleh, obložen papriom za pečenje. Namžemo ih umućenim žumancem uz pomoć četke i pospemo šećerom polovinu loptica, drugu polovinu belim susamo. Pečemo u ugrejaoj rerni na 180 stepeni. Jedemo uz kafu. Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar