Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Slepljeni Kolači»Domaći zalepljeni keksići

Domaći zalepljeni keksići

Draga MishevaDraga Misheva
Šegrt
2441237
Domaći zalepljeni keksići
Fotografije: Draga Misheva
1 / 2
06/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
200 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
250 min.
Porcije
40
"Toliko savršeni da neće poverovati da ste ih sami pripremili"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • brašno - 600 g
  • šećer - 150 g
  • ulje - 150 ml
  • vanila - 3 komada
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • džem - 1 tegla
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom uz pomoć miksera. Nakon toga dodajte vanilu i ulje. Nastavite da mutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.

Nakon toga pomešajte prašak za pecivo sa brašnom i postepeno dodajte u jaja. Dodajte u etapama i uz neprestano mešanje drvenom kašikom dok ne dobijete testo. Testo treba da bude srednje tvrdo i da se ne lepi po rukama. Ako procenite da je testo meko i da se lepi dodajte još brašna i mesite ručno dok ne prestane da se lepi po rukama. Pazite da ne preterate zato što ako testo postane mnogo tvrdo teško ćete ga razviti.

Dobijeno testo podelite na nekoliko lopti. Svaku razvijte da bude providna. U testu ima praška za pecivo i ako razvijete debele kore onda će keksići mnogo narasti. Razvijte da se provide i da se vidi mušema kroz njih. Uz pomoć kalupa isecite keksiće. Oni treba da budu u paru tj. 10, 12, 14 it. Polovinu poređajte u pleh za pečenje. Na preostalim isecite rupice i takođe i takođe poređajte u pleh.

Podignite rešetku u rerni na prvi nivo i ugrejte. Pecite ih dok ne porumene - oko desetak minuta, na ne više od 170 stepeni. Izvadite ih i ostavite 3-4 minuta da se ohlade. Za to vreme možete pripremiti sledeći pleh. I tako dok ne napravite sve keksiće.

Kada ih ispečete i kad se malo ohlade, pospite šećerom u prahu one sa rupicama. Uzmite jedan keksić i stavite džem uz pomoć kašičice u sredinu i poklopite drugom polovinom /sa rupom u sredini, posutom šećerom u prahu/.

Pritisnite pažljivo da se džem svuda rasporedi. Tako uradite i sa ostalim koje ćete peći.

Uvijte ih u kesu i ostavite da odstoje. Tako će spolja ostati hrskavi, a unutra meki.

Poređajte ih na tanjir i servirajte. Teško će vam poverovati da ih niste kupili, nego da ste ih sami pripremili.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: