Kolač sladoled sa smokvama

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
16/05/2019
"Izuzetan miris i nežan ukus, koji će vas osvojiti prvim zalogajem "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano57
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • slatka pavlaka - 600 g
  • šećer - 200 g
  • voda - 100 ml
  • vanilin šećer - 2 supene kašike
  • žumanca - 8 komada
  • so - 1 prstohvat
  • smokve - 250 g, suve
  • za natapanje smokava
  • konjak - 50 ml
  • voda - koliko da pokrije smokve
  • topla čokolada - ili karamel preliv (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Potopite suve smokve u konjak i vodu (ako nemate, možete koristiti slatko i onda nije potrebno da natapate, probala sam, lepo je i u obe varijante).

2. Pripremite gust sirup od šećera i vode na umerenoj vatri i ostavite da se ohladi.

3. Dobro umutite žumanca sa prstohvatom soli i dodajte u šećerni sirup, nakon toga vratite na vatru, smanjite skoro do minimuma i nemojte prestajati da mešate dok ne dobijete nežan krem. Važno je da mešate intenzivno da se krem ne zalepi i da ne zagori, takođe pazite da se ne zgusne previše).

4. Prebacite smesu u duboku posudu i ostavite da se potpuno ohladi.

5. Umutite pavlaku zajedno sa vanilin šećerom i dodajte u delovima u krem od žumanaca, mešajte malo kašikom ili spatulom, dok ne dobijete homogenu smesu.

6. Iscedite smokve od tečnosti i iseckajte mnogo sitno (možete i samleti). Ako koristite slatko od smokava (celih), isecite ih na male komade. Dodajte u smesu i malo promešajte.

7. Sipajte u pravougaoni kalup za kolač ili drugu odgovarajuću posudu, odozdo stavite providnu foliju, ivice treba da izlaze van posude da biste mogli da uvijete i da pokrijete dobro odozgo. Tako će vam biti lakše da vadite i servirate.

8. Stavite u zamrzivač na nekoliko sati (5-6 minimun).

9. Pre serviranja izvadite iz zamrzivača 15 minuta ranije.

10. Servirajte tako što odsećete parče željene veličine i prelijte toplom čokoladom za kontrast ili karamel prelivom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar