Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pirinač u rerni»Najukusniji pirinač iz rerne sa svinjetinom i pečurkama

Najukusniji pirinač iz rerne sa svinjetinom i pečurkama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Najukusniji pirinač iz rerne sa svinjetinom i pečurkama
Fotografije: Sevdalina Irikova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Zato što nije svaki pirinač sa svinjetinom iz rerne isti - ovaj je stvarno najukusniji"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 500 g, od plećke
  • pečurke - 250 g
  • vrganji - 1 kašičica, u prahu
  • teleći bujon - 2 šolje za kafu, osnova
  • belo vino - 50 ml, suvo
  • voda - 1 šolja za kafu
  • šargarepa - 2 komada
  • šalot - 1 glavica
  • pirinač - 1 šolja
  • biljno ulje - 3 supene kašike
  • maslac - 1 supena kašika
  • biber - 1/3 kašičice
  • garam masala - 1 - 2 prstohvata
  • peršun - 1/3 veze, svež
  • limun - 3 lista (po želji)
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsko meso očistimo od žilica i isečemo na komade srednje veličine.

Hladan teleći bujon sipamo u duboku posudu (ako nemamo domaći, koristimo gotov, uprkos tome što je ukus drugačiji). Začinimo biberom, garam masalom i praškom od vrganja.

Listove limuna dobro operemo i izmrvimo da se oslobodi sveži miris citrusa.

Dobro promešamo bujon i ostavljamo u njemu svinjsko meso, oko 5-6 sati u frižideru. Možemo ostaviti ceo dan.

Tako će meso upiti mirise i biće sočnije i krto prilikom pečenja. Nakon što mariniramo, ocedimo iznad posude, zato što će nam bujon biti potreban.

U kaserolu sa ugrejanom biljnom mašću dodajemo i malo masalaca. Kratko pečemo svinjsko meso sa svih strana.

Uz pomoć rešetkaste kašike vadimo i stavljamo u vatrostalnu činiju u kojoj ćemo peći jelo.

Deglaziramo sosove iz prženog mesa sa belim vinom.

Čim alkohol ispari, sotiramo sitno iseckan šalot i pečurke, isečene na ivice (ako su iz konzerve, nemojte ih kuvati, dodajte ih u svinjsko meso). Temperatura vatre je umerena.

Nakon što luk omekša, dodajemo opran i oceđen pirinač. Propržimo ga dok boja ne postane svetlija i ne postane providan.

Dodajemo čašu tople vode i šargarepu, isečenu na krugove.

Termička obrada traje još 2-3 minuta i skidamo posudu sa vatre.

Prebacujemo pirinač u pleh i sipamo u istu kaserolu teleći bujon.

Iz njega vadimo listove limuna. Ostavljamo kratko da provri i prelivamo jelo. Začinimo solju.

Stavljamo aluminijumsku foliju i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 170 stepeni 10 minuta pre nego što izvadimo iz pleha skidamo foliju i posipamo svežim peršunom.

Kad pirinač iz rerne bude gotov, pokrivamo ga pamučnom krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: