bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Grčka baklava iz porodične sveske

Grčka baklava iz porodične sveske

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
13k
2k
1k
Grčka baklava iz porodične sveske
01/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema25 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
"Pitanje nije da li možete da napravite grčku baklavu, već da li možete da ne pojedete celu posudu grčke baklave"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • cimet - 1 kašičica
  • ulje - 1 šolja
  • kore za baklavu - 1 pakovanje (standardne)
  • brašno - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • orasi - 1 šolja, seckani
  • vanila - 1 kesica (po želji)
  • maslac - 1 veliko pakovanje i 1/2 jednog malog pakovanja
  • za sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Mikserom se mute jaja, šećer, ulje, brašno i dodaju im se prašak za pecivo i cimet.

Poređa se pola kora u dublju posudu za pečenje. Nakon toga se odozgo sipa umućena smesa. Pokriva se preostalim korama.

Seku se parčići kao baklava i preliva se istopljenim maslacem. Peče se u umerenoj rerni dok se ne zarumeni.

Sirup se kuva samo dok ne provri. U principu kada se baklava preliva, jedan sastojak treba da je topao, a drug hladan.

Najbolji rezultati se dobijaju kada se grčka baklava ostavi da odstoji jednu noć pre nego što se prelije sirupom.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: