Pirinač sa mlekom - sutlijaš

17/06/2019
"Omiljeni desert male i velike dece - sutlijaš "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 894
  • Pregledi tokom meseca130
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 šolja
  • šećer - 1.5 šolja
  • sveže mleko - 1 litar
  • vanila - 2 komada ili 1 kašičica vanilin šećera
  • cimet
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač operemo u dubokoj posudi dok voda ne postane providna. Stavljamo šerpu na vatru i sipamo vodu koliko da pokrije pirinač i malo odozgo, kuvamo na tihoj vatri i mešamo neprestano, da se pirinač ne zalepi za dno šerpe.

Za to vreme skuvamo sveže mleko u posebnoj šerpi (ako je sveže, skuvamo ga), ako je iz prodavnica stavljamo samo da provri. Pirinač kuvamo dok ne ostane bez vode i počinjemo da dodajemo malo po malo sveže mleko. Sve to kuvamo na tihoj vatri dok pirinač ne nabubri i smesa ne počne da se zguščuje.

Nakon toga dodajemo šećer, nerpestano mešamo smesu da se ne zalepi po dnu šerpe, dodajemo i vanilu i nastavljamo da mešamo, probamo da li se pirinač skuvmao.

Kad se uverimo da je smesa gotova, prethodno pripremamo 10-15 posudica, prethodno opranih i malo vlažih (da ima vode po njima). Nakon toga rasporedimo smesu u posude, ne punimo ih do vrha da bi mogli da ih promešamo nakon toga.

Kad rasporedimo smesu, obilno posipamo cimetom i ostavljamo da se ohladi, nakon toga stavljamo u frižider da se ohlade.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar