Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Sočan kolač sa bananama

Sočan kolač sa bananama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Sočan kolač sa bananama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"A banane, dragi moji, se najlakše uzimaju u obliku sočnog kolača od banane"

Potrebni sastojci

  • banane - 3 komada, zrele
  • jaja - 3 komada
  • belance - 1 komad
  • brašno - 235 g
  • prašak za pecivo - 15 g
  • limun - 1/2 soka i kora
  • šećer - 150 g
  • ekstrakt vanile - 1 kašičica
  • ulje - 75 ml
  • susam - 3 - 4 supene kašike
  • toping od karamele - za posipanje prilikom serviranja
* merne jedinice

Način pripreme

1. Viljuškom izgnječite banane - izaberite mekane, pocrnele spolja.

Iscedite u njih sok od citrusa i promešajte. To će sprečiti da se ukiseli i da potamni banana. Ako je vaš limun previše veliki, nemojte iscedite ceo sok - 3-4 supene kašike su dovoljne.

2. Umutite jaja plus belance zajedno sa šećerom dok ne pobele i dok ne dobijete mekan, gust krem. Onda sipajte vanilu, koru od limuna, fino izrendanu, ulje i pire od banane. Ponovo mutite i počnite da dodajete brašno u delovima, prosejte ga sa praškom za pecivo, mutite na niskoj brzini ili ručno dok se brašno ne integriše.

3. Pokrijte dno pleha (27-28 cm) papirom za pečenje i namažite papir. Možete namazati i posuti brašnom direktno pleh. Sipajte 1 supenu kašiku susama po dnu i sipajte smesu od banane, koja će osigurati dodatnu hrskavost korice, koja će biti kontrast sa sočnom unutrašnošću kolača.

4. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta ili dok ne postane zlatno i cela kuhinja počne da miriše. Proverite čačkalicom za zube nakon 30 minuta. Cilj je da ga ne prepečemo mnogo da se ne suši - ukusan je, ali ne toliko sočan.

Gotov kolač od banane izvadite iz pleha i stavite na rešetku da se ohladi.

Ukrasite sočan kolač od banane sa nekoliko odvojenih komada banane i servirajte sa karamel topingom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: