Pogačice sa džemom

VecaVecaPočetnik19070152
03/09/2019
"Idealne uz kafu, belu kafu, čaj... ma mogu i same "
Priprema40 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno65 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano111
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • mleko - 500 ml
  • šećer - 130 g
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • ulje - 80 ml
  • svež kvasac - 40 g
  • brašno - 950 g
  • jaje - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • žumance - 1 komad
  • limun - 1 komad (rendana kora)
  • Za nadev
  • džem - po potrebi
  • Za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • voda - 1 kašičica
  • Za posipanje
  • šećer u prahu - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo: U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i izmešati.

Preostalo mlako mleko (400 ml) usuti u dublju posudu, dodati šećer, vanilin šećer, jaje, žumance, ulje, rendanu koru od limuna, rastvoren kvasac i sve izmešati.

Dodavati postepeno brašno (prvo dodati malo brašna pomešanog sa praškom za pecivo, a potom dodavati preostalo brašno) i zamesiti mekše testo.

Testo pouljiti sa obe strane. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.

Pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom. Uzimati po malo od testa, formirati loptice i ređati u pleh na pek-papir. Na sredini svake loptice praviti udubljenje. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Udubljenja puniti džemom. Žumance i vodu razmutiti viljuškom i premazati pogačice.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Gotove pogačice izvaditi iz rerne, ostaviti ih da se prohlade, pa ih posuti šećerom u prahu, servirati i poslužiti.

Savet: Koristiti džem po sopstvenom izboru. Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar