Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hleb sa jajima i tahinijem

Hleb sa jajima i tahinijem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Hleb sa jajima i tahinijem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
18/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Jedan netipičan, ali veoma ukusan i zasitan hleb, koji vam preporučujemo da probate"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešanje
  • voda - 250 ml
  • susamovo ulje - 60 g, ili maslinovo ulje
  • tahini od susama - 40 g
  • so - 10 g
  • kvasac - 25 g
  • jaja - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Tahini od susama se stavi u vodu, blago se zagreje do telesne temperature i u njih se izdrobi kvasac. Meša se i ostavlja se da se aktivira.

2.Brašno se proseje u posudi i napravi se rupa u sredini. U nju se sipa kvasac koji peni, mast i blago umućeno jaje.

3. Umesi se meko testo, ali da se ne lepi, tako što se u procesu mešanja dodaje so, kao i još brašna, da se testo ne bi lepilo za vaše prste i za radnu površinu. Trudite se da dobijete glatkost i elastičnost testa kroz duže mešanje, a ne dodavanje preterano mnogo brašna, da ne bi postalo tvrdo.

4. Oblikuje se hleb prema vašem izboru - okrugao, duguljast, viši, pljoskastiji.

Stavlja se u tepsiju, prekrivenu papirom za pečenje i ostavi se u toploj prostoriji oko 1 sat da naraste.

5. Hleb se pospe s malo brašna i krupnom soli i peče se oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok se ne dobije zlatkasta korica.

6. Ohladi se na podmetaču, iseče na kriške i posluži.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: