Način pripreme
Možete kupiti pastu od lešnika u prodavnici, ali ja volim da je pripremam sama - stavljamo lešnike u ugrejanu rernu na 200 stepeni tačno 10 minuta, ostavljamo da e ohladi, oljuštimo koliko je moguće, protrljamo krpom, nakon toga sameljemo dok ne dobijemo pastu (važno je da ne napravite tahini).
1. U veliku posudu stavite vanilu i pastu od lešnika.
2. U secku ili multipraktiku sameljite urme, čokoladu i orahe dok ne dobijete lepljivu lopticu od testa i orašaste plodove i čokoladu sitno iseckajte.
3. Rukama ili drvenom kašikom pomešajte pastu od lešnika zajedno sa smesom sa urmama.
4. Rukama oblikujte loptice u željenu veličinu i čuvajte u frižideru.
Recept je odgovarajući za dijabetičare, pošto su slatko u bombonama samo urme, koje su veoma korisne, a čokolada je zaslađena medom. To naravno ne znači da treba da preterijete, ideja je da se zasladimo sa prirodnim i korisnim slatkišem, a ne veštačkim i štetnim zaslađivačima.
Ako ipak želite da malo smanjite, čak i da imate skoro neznačajan glikemijski indeks, možete zameniti čokoladu mrvljenim zrnima kakaa ili čokoladom sa 100 % kakaa.