Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Medena Torta»Omiljena francuska seoska torta

Omiljena francuska seoska torta

Dora GrozevaDora Grozeva
Pomoćnik kuvara
852042312
Omiljena francuska seoska torta
Fotografije: Gabriela
1 / 6
26/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
16
"Sve francuske seoske torte su nam omiljene, ali ova nam je nekako najviše na srcu"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaje - 1 komad
  • šećer - 150 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • med - 2 kašike
  • soda za hleb - 2 kašičice
  • maslac - 50 g
  • vanila - 1 komad
  • brašno - 400 g
  • za krem
  • kisela pavlaka - 3 čaše po 400 g (1200 g)
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • šećer - 12 kašike (ili više po ukusu)
  • još
  • sušene smokve - 10 komada
  • sušene kajsije - 10 komada
  • brusnice - 150 g
  • suvo grožđe - 150 g
  • orasi - 300 g
  • rum - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Sušene smokve i kajsije se iseku na male kocke, dodju se brusnice i suvo grožđe i prelivaju se sa 150 ml ruma. Ostavljamo dok ne upiju alkohol.

U dubokoj šerpi se umuti jaje sa šećerom . Dodaje se med, soda, mleko, vanila i maslac i stavlja se na ringlu na 15 minuta. Od sode smesa naraste, tako da pazite da ne iskipi.

Kuva se dok se ne dobije karamel boja. Ostavlja se da se ohladi, nakon čega se dodaje brašno.

Zamesi se testo (ako je potrebno dodajte malo brašna). Podeli se na 7 jednakih delova, svaki se razvija u tanku koru prečnika malo većeg od kalupa u kome ćete praviti tortu.

Kore se peku 5-6 minuta na 160 stepeni sa ventilatorom. Nakon toga se iseku (koristim prsten i sečem sa unutrašnje strane).

Muti se slatka pavlaka i međš se sa zaslađenom kiselom pavlakom u lep gladak krem.

Kada se kore potpuno ohlade i suvo voće upije alkohol započinje se sklapanje. Stavlja se kora, odozgo krem od pavlake, posipa se obilno voćem i odzgo orasima. Opet kora i tako do kraja. Poslednju koru pokrivamo samo kremom.

Stoji 24 sata u frižideru.

Pre serviranja dobro se posipa mlevenim isečcima od kora.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: