Način pripreme
Sveže mleko, pavlaku, šećer i vanilu ugrejte na umerenoj vatri, ali da ne proključaju. Prema vašem ukusu dodajte ili smanjite šećer.
Posudu sklonite sa vatre i ostavite je na stranu, kako bi temperatura pala i kako bi se mleko dobro aromatiziralo vanilom (ako koristite mahunu vanile presecite je uzduž i iskoristite semenke).
Za to vreme karamelizirajte šećer za karamel i sipajte ga u pravougaoni kalup za kolače ili pojedinačne čaše. Odozgo poređajte tanke režnjeve jabuke, koju ste prethodno oljuštili i očistili.
Jaja umutite žicom, ali nemojte da napravite penu i promešajte ih sa toplim mlekom.
Smesu izlijte preko jabuke i karamele (neki komadi jabuke, koji se nisu zalepili će isplivati gore, ali nemojte da vas to obeshrabri).
Krem karamel pecite na pari (voda treba da bude hladna na početku) u rerni zagrejanoj na 130-140 stepeni oko sat i po, ako je kalup veći i manje vremena, ako su u pitanju pojedinačne čaše.
Kada dodirnete površinu krem karamela i ona je čvrsta, poslastica je gotova. Površina može da se lagano i pomera, ali će se kasnije stegnuti u frižideru. Ako nemate strpljenja da čekate, krem karamel možete da pečete i na 150-160 stepeni.
Bolje je koristiti sporiju varijantu, kako se ne bi stvorile šupljine u kremu i kako bi on bio gladak. Čak i da se na površini pojave balončići, to nisu šupljine u unutrašnjosti koje čine da krem karamel bude rastresit. Kada ga presečete, biće savršeno gladak.
Kada se krem karamel sa jabukama ohladi, posudu umotajte folijom i čuva se u frižideru do sledećeg dana.
Krem karamel okrenite na poslužavnik, a pre toga nožem pređite po krajevima, kako bi ispao iz kalupa bez problema.
Slatko vam bilo!