Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Krem karamel sa jabukama

Krem karamel sa jabukama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krem karamel sa jabukama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Probali smo ovu različitu varijantu krem karamela - sa jabukama i sigurno je da ćemo ga pripremati češće"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada, veoma velika
  • sveže mleko - 500 ml, punomasno
  • pavlaka - 50 ml, tečna, za kuvanje
  • šećer - 130 g + oko 100 g za karamel
  • jabuka - 1 komad, manja
  • vanila - 1 mahuna ili 1 pakovanje u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko, pavlaku, šećer i vanilu ugrejte na umerenoj vatri, ali da ne proključaju. Prema vašem ukusu dodajte ili smanjite šećer.

Posudu sklonite sa vatre i ostavite je na stranu, kako bi temperatura pala i kako bi se mleko dobro aromatiziralo vanilom (ako koristite mahunu vanile presecite je uzduž i iskoristite semenke).

Za to vreme karamelizirajte šećer za karamel i sipajte ga u pravougaoni kalup za kolače ili pojedinačne čaše. Odozgo poređajte tanke režnjeve jabuke, koju ste prethodno oljuštili i očistili.

Jaja umutite žicom, ali nemojte da napravite penu i promešajte ih sa toplim mlekom.

Smesu izlijte preko jabuke i karamele (neki komadi jabuke, koji se nisu zalepili će isplivati gore, ali nemojte da vas to obeshrabri).

Krem karamel pecite na pari (voda treba da bude hladna na početku) u rerni zagrejanoj na 130-140 stepeni oko sat i po, ako je kalup veći i manje vremena, ako su u pitanju pojedinačne čaše.

Kada dodirnete površinu krem karamela i ona je čvrsta, poslastica je gotova. Površina može da se lagano i pomera, ali će se kasnije stegnuti u frižideru. Ako nemate strpljenja da čekate, krem karamel možete da pečete i na 150-160 stepeni.

Bolje je koristiti sporiju varijantu, kako se ne bi stvorile šupljine u kremu i kako bi on bio gladak. Čak i da se na površini pojave balončići, to nisu šupljine u unutrašnjosti koje čine da krem karamel bude rastresit. Kada ga presečete, biće savršeno gladak.

Kada se krem karamel sa jabukama ohladi, posudu umotajte folijom i čuva se u frižideru do sledećeg dana.

Krem karamel okrenite na poslužavnik, a pre toga nožem pređite po krajevima, kako bi ispao iz kalupa bez problema.

Slatko vam bilo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: