Način pripreme
Jabuke od kojih je najbolje da se pravi pire za bebe treba da budu potpuno ekološki čiste jabuke, najbolje one jabuke o kojima niko ne vodi računa, pa ih shodno tome ne prska niti tretira bilo kakvim hemijkim sredstvima.
Ovakve jabuke su obično srednjeg rasta, prepune plodova, u kojima ima i crva, što samo po sebi govori da su čiste i zdrave.
Jabuke operite, očistite ih od semenki, a možete ih i oljuštiti, mada nema potrebe, jer u kori ima dosta vitamina. Jabuke naseckajte na sitne komade.
Stavite sve u šerpu, prelijte ih vodom i kuvajte ih na umerenoj vatri dok ne omekšaju uz povremeno mešanje.
Skinite šerpu sa vatre i sipajte jabuke i vodu u multipraktik ili veći blender, pa ih izmiksujte u voćni pire.
Smesu sipajte u veliku cediljku i uz pomoć silikonske špatule kojom mešate iscedite pire. Pire će biti potpuno glatko i svilenkasto. U cediljci treba da ostane samo suvi deo, oko jedne šake.
Rasporedite u male tegle i zatvorite ih poklopcima.
Teglice stavite u duboku šerpu, prelijte ih vodom da bude jedan prst iznad njih i kuvajte ih 5-7 minuta.
Izvadite teglice iz vode i okrenite ih na poklopce.
Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.
Svilenkasti nežni pire za bebe je gotov za konzumaciju.