Način pripreme
Gvakamole je meksički sos, rasprostranjen i poznat u celom svetu.
Sprema se na bazi avokada u svom autentičnom obliku sadrži samo osnovu avaokado, paradajz, čili i sok od limete ili limuna. Sve to se gnječilo i mrvilo u specijalnom kamenom avanu ali ne da bude apsolutna kaša.
Posle se dodavao i luk, belii luk, korijander.
Pravljenje gvakamolea je veoma lako. Za taj cilj možete da korisitite drveni avan ako nemate kameni avan.
Druga varijanta je da se avokado izgnječi u plastičnoj posudi viljuškom ili zgodnim priborom.
Pomeša se sa sokom od limete i dodaje se sitno iseckan paradajz, čili, luk, korijander i beli luk. Poslednja tri su po želji. Začinjava se solju po ukusu ili se dodaje još pikante note, sa tabaskom ili još ljutog čilija ili halapenja. Sve se dobro promeša.
Bude veoma lepo i ako jednostavno isečete na veoma sitno sve sastojke uključujući i avokado, ne da ga gnječite, i zamesite sa sokom od limete, solju i iseckanim korijanderom.
Postoji i varijanta da se pasiraju svi sastojci u fin pire, ali to meksikanci zovu aguamole.
Servirajte gvakamole sa kukuruznim tortilja čipsom - naćosem, preko prepečene kriške sa maslinovim uljem, u sendvičima, fahitasu ili čak sa salatama.
Prijatno!