Način pripreme
Sigurno vam se dešavalo da želite da napravite mafine, ali da trenutno nemate papirne kalupe za njih. Postoji način da napravite takve, ne manje lepe od kupljenih, a i na taj način vaši slatki kolačići će se razlikovati od svih ostalih.
Treba vam samo papir za pečenje. Od njega isecite 10 kvadrata sa zidovima od 14 cm. Uzmite jedan od isečenih papirića i stavite na metalni ili silikonski kalup za mafine. Dobro pritisnite kako bi se lepo zalepio po dnu i po zidovima, a odozgo lepo da štrče uglovi.
Na prvi listić stavite drugi na isti način i tako nastavite proces sa svima postavljajući ih jedan u drugi. Na taj način će lepo ulegnuti.
Uključite rernu da se ugreje do 180 stepeni i pređite na smesu za mafine.
I ovde je procedura malo drugačija od uobičajene, videla sam je kod kuvarice u jednoj kuvarskoj emisiji, koja je oduševljeno govorila o tome kako je njena baka pravila kolačiće na taj način.
Probala sam i ja i bila sam zadovoljna kako je brže i zaista jednostavnije. Evo kako izgleda metoda:
U posudi prosejte brašno sa šećerom u prahu, praškom za pecivo i solju.
Odvojeno umutite zajedno sve tečne sastojke. Ne postoji redosled stavljanja, sve se odjednom stavlja.
Tečnu smesu sipajte u suvu i mutite dok ne postane homogena.
Poređajte već ulegnute papiriće svaku u svoj kalupčić i popunite je smesom za kolače, ali ne sasvim do vrha.
Maline i borovnice malo uvaljajte u brašno. Na svaki mafin stavljajte po jednu veliku malinu i nekoliko borovnica.
Ubacite u već ugrejanu rernu i šrecite 30 minuta.
Po želji mafine možete napunite jogurt kremom od 125 g gustog kiselog mleka, šećera u prahu i vanile po ukusu. Jogurt smesa se pomoću šprica sa fišekom sa oštrim vrhom stavlja u sredinu svakog mafina.
Ova mala slatka zadovoljstva poslužite uz šelju dobre kafe, čaja ili mleka.