Način pripreme
Operite dobro glavice cvekle, oljuštite ih i isecite na srednje velike parčiće. Prebacite ih u šerpu i prelijte cveklu litrom hladne vode.
Dodajte malo parče đumbira, isečeno na kolutove. Kuvajte odvarak na slaboj ringli sat vremena. Nakon toga sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Nakon što se ohladi procedite napitak i podelite na četiri jednaka dela.
Ovaj odvarak za prečišćavanje jetre je dovoljan za 4 dana. Prebacite u staklene boce i čuvajte u frižideru.
Dnevna koločina ne treba da se pije odjednom, već da se uzima u malim gutljajima tokom celog dana, najbolje pola sata pre svakog obroka.
Da biste poboljšali ukus napitka, možete da dodate kašičicu meda i sok od pola limuna pri svakom unošenju.
Tokom unušenja ovog napita poželjno je da ne konzumirate tešku, masnu i prženu hranu, testa i slatkiše, alkohol i lekove.
Preporučljivo je da se pretežno konzumira voće i povrće, nemasna riba i piletina.
Budite zdravi!