Način pripreme
1. Pomešajte sodu i kiselo mleko i ostavite sa stranueda se aktivira.
Za to vreme prosejte brašno u posudu i promešajte ga sa solju i šećerom. Napravite udubljenje i u njega sipajte aktivirano kiselo mleko.
2. Umesite srednje meko testo i podelite ga na 4 jednaka dela. Oblikujte lopte od testa i svaku loptu razvijte oklagijom na brašnom posutoj površini u koru prečnika oko 13-15 cm.
5. Narendajte kačkavalj (možete koristiti i Ementaler ili Čedar) i u centru svake kore stavljajte po 2 kašike. Zatim preklapajte krajeve prema sredini, a sredinu pritisnite prstima, kako bi se pogačica dobro zatvorila.
4. Poređajte pogačice u dobro nauljen pleh ili ga prekrijte papirom za pečenje. Pogačice možete da stavljate glatkom stranom na dole ili na gore, kako god vam se sviđa. Originalna varijanta je da bude sa preklopima na gore. Na svaku pogačicu stavite malo maslaca i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta ili do zlatne boje.
5. Poslužite pogačice tople.
Prijatno!