Način pripreme
Postoje dve vrste pralina - francuske i belgijske.
Prve su orašasti plodovi uvijeni u karamel, pretežno se prave od badema. U nekim slučajevima nakon što se stvrdnu, samelju se i koriste kao ukras ili nadev za torte i kolače.
Belgijske praline su vrsta čokoladnih bombona sa mekim nadevom.
U ovom receptu ću opisati kako da prirpemite francuske praline sa lešnicima.
Ako ste kao deca probali karamelizovane orahe, možda se već sećate da je to nešto identično.
Evo i kako se jednostavno prave praline od lešnika.
Pripremite silikonski kalup ili papir za pečenje. Ako ste odabrali drugu varijantu, možete namazati malo, da biste bili sigurni da se karamel neće zalepiti.
U posudu sa debelim dnom sipajte šećer i vodu i ugrejte na umerenoj vatri.
Kad počne da dobija svetlo ćilibarnu boju, sipajte orašaste plodove i protresite posudu da se karamelizuju.
Pre nego što karamel potamni mnogo, sipajte odmah na silikonski kalup ili papir tako da lešnici budu u ravnom sloju, a ne na gomili.
Sačekajte da se ohladi i možete ih koristiti - izlomljene za hrskanje u svako doba, mlevene za nadev ili ukras za razne poslastičarske proizvode.