Način pripreme
Zahvaljujući svom osnovnom sastojku - silimarinu, ova lekovita biljka je jedan od najstarijih i najopsežnije istraženih biljnih lekova na svetu.
Kod nas je često pogrešno nazivaju magareći trn iako čak nisu ni iz jedne porodice - zanimljivo je znati da je bliži rođak artičoki, nego magarećem cvetu!
Za čaj možete koristiti i običan magareći trn čije su cvetne glavice sitnije.
U narodnoj medicini se pre svega koristi kod problema sa jetrom i žučnom kesom.
5 cvetnih glavica /2 supene kašike/ se preliju sa 400 ml ključale vode. Potopi se sat vremena. Pije se po 1 šoljica pre jela 4 puta dnevno.
Zaslađuje se unapred spremljenim cvetnim medom od lekovite biljke Gujina trava. Pročišćujući čaj od gujine trave je gotov.
Lekovito dejstvo ove biljke:
Ona predstavlja moćan antioksidans, koji štiti ćelije jetre od štetnih materija, formiranih prilikom pušenja, zloupotrebe alkoholom i masnom hranom.
Njegov antioksidansni efekat je deset puta jači od onog kod vitamina E. Silimarin ima protivupalno i antimetastatsko dejstvo.
Pored toga, gujina trava je jedan od najefikasnijih hepatoprotektora. Njeni aktivni sastojci pomažu u stabilizaciji bio membrana hebatocita, značajno povećavaju detoksikirajuću i antioksidansnu aktivnost jetre, uključujući i sintezu glutationa.
Jetra je pročišćujuća stanica celog organizma, ali da bi jetra bila efikasna i da bi radila punom parom, sama ona mora da bude očišćena.
Prema naučnicima i doktorima u ovoj oblasti, u jetri se vrše izuzetno važni procesi, u kojima se mnogo toksina transformiše u netoksične, vodorastvorljive materije. Takođe se smatra da su kod Alchajmerove bolesti oštećeni neki od enzima koji učestvuju u detoksikirajućem procesu metilacije i sulfoniranja.
Ćelija jetre privlači aminokiseline koje sadrže sumpor i metil, kako bi izvukli zagađivače i napravili ih kao vodorastvorljive, manje toksične proizvode. Odatle oni odlaze u žučni mehur, nakon čega napuštaju organizam. Praktično, jetra i žučni mehur su nešto kao pročišćujuća stanica organizma.
U svakom slučaju treba da se zna koja je to hrana štetna za jetru, kako bismo mogli da je izbegavamo. To su krupan krompir, hrana spremljena na roštilju, masno meso, pržena jaja, alkohol. Takođe je dobro da se izbegava kofein.
U periodu čišćenja jetre veoma je važno da se supe spremaju sa bulgurom i prosom. Dobro bi bilo u njih da se doda i kurkuma. To je lekovita biljka, izuzetno važna za proces čišćenja žučnog mehura.
Za jetru su veoma korisna i blago prepržena zrna kakaa sa malo vode, ne mleka. Preporučuje se crna čokolada i crveno vino, ali u umerenoj količini. Korisne su i šargarepe, jabuke, brskve, smokve i kajsije.
Tečnosti u telu, koje su odgovorne za uklanjanje neorganskih proizvoda, su žučni mehur, urin i znoj. Sami oni moraju biti čisti kako bi mogli da transportuju neželjene materije van organizma, tako što u ovom procesu mnogo pomažu lekovite biljke kao što su poljski rastavić, peršun i gujina trava.
Gujina trava profilaktički štiti neoštećene hepatocite i povećava njihovu stabilnost u odnosu na infekcije i različite vrste trovanja.
Ova lekovita biljka pojačava formiranje žučnog mehura i ubrzava njegovo odvajanje i na taj način se normalizuju procesi varenja i metabolizam.
Iz tog razloga ova lekovita biljka se koristi kod akutnog i hroničnog hepatitisa, ciroze jetre, holangitisa, holecistitisa, kao i kod toksičnih oštećenja jetre kao rezultata trovanja različitim hemijskim jedinjenjima, uključujući hemo i zračnu terapiju.
Njena svojstva nalaze uspešnu primenu i u lečenju šećerne bolesti, hronečnih bolesti gastrointestinalnog trakta i proširenih vena.
Takođe je istraženo njeno potencijalno dejstvo u sprečavanju raka i lečenju komplikacija kod pacijenata sa Hivom.
Gujina trava može da se koristi i na našoj trpezi kao salata - svi recepti za salatu sa spanaćem mogu da budu zamenjeni svežim listovima gujine trave. Predstavljaju koristan imunostimulans, posebno za vreme proleća, kada je organizam već iscrpljen od zimskog nedostatka dovoljne količine svežeg voća i povrća. Mladi listovi, izdanci, stabla i korenje je jestivo i predstavljaju dobar izvor flavonoida, vitamina C, gvožđa i drugih minerala.