Način pripreme
Na slaboj vatri se istope čokolada i maslac, nakon toga se ostavljaju sa strane da se ohlade.
Belanca i žumanca se razdvoje.
Žumanca se mute sa šećerom dok ne pobele, a belanca se odvojeno umute u sneg.
Nakon toga brašno se pomeša sa praškom za pecivo, a banane se izgnječe viljuškom.
U umućena žumanca se dodaje istopljena čokolada, ulje, esencija ruma, banane i meša se dobro drvenom kašikom.
Po malo u smesu za banana kolač se dodaje brašno i meša se lagano.
Nakon toga se dodaju belanca, pri čemu se meša pažljivo da ne spadne smesa.
Testo za kolač se sipa u kalup i peče se na 180 stepeni 35-40 minuta.
Ohlađeni kolač za kafu se preliva glazurom od istopljenog maslaca sa čokoladom.
Kolač uz kafu sa bananama i čokoladom se posipa mlevenim orasima po želji.