Način pripreme
Sitno iseckamo orahe i propržimo ih bez masnoće/zapržimo, mešajući 2-3 minuta na srednje visokoj temperaturi u keramičkom tiganju koji se ne lepi.
Posebno u šerpi sa duplim dnom istopimo med, neprestano mešajući po dnu drvenom ravnom mutilicom. Za vreme topljenja meda sipamo 1 kašičicu šećera, koji će pomoći na kraju da slatkiši sa orasima budu celoviti i da se ne drobe.
U trenutku kada med provri/obrazuje penu, otklopimo na 5 minuta uz neprestano mešanje, kako bi se karamelizovao. Sipamo zapečene iseckane orahe i kuvamo gustu smesu još 2-3 minute. Pažljivo mešamo tako da bismo bili sigurni da su se svi orasi ravnomerno ušećerili.
Nakon što je gotovo, odmah sipamo smesu na navlažnjenu drvenu dasku - namočenu hladnom vodom ili na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedimo sloj i mokrom rukom ili oklagijom pritišćemo površinu, tako da se razvije sloj ne deblji od 1 cm.
Ostavljamo da se ohladi i pre nego što se definitivno stegne, gozinaki isečemo na romboide.
Tradicionalni gruzijski Gozinaki poslužimo na prazničnu trpezu!
Ukusni i hrskavi kolači sa orasima - omiljeni i malima i velikima!
Neobično ukusno!